Ісландія довела, що можна працювати менше

06.07.2021 14:51   -

Результати двох великих досліджень, які проходили в Ісландії з 2015 по 2019 рік, показали ефективність чотириденного робочого тижня, – повідомляє CBS News з посиланням на звіт Асоціації за стійкість і демократію Ісландії (Alda) і британського центру Autonomy. Випробування чотириденного робочого тижня в Ісландії дослідники назвали “неперевершеним успіхом”.

India's plan for a four-day work week - The Indian Wire

У чотирирічному дослідженні брали участь 3 тисячі ісландців (1% всієї робочої сили країни). Їх перевели на 36-годинний робочий тиждень без зниження зарплати. Працювали вони за стандартним графіком (з 9:00 до 17:00), а деякі і в нічні зміни. У дослідженнях в основному брали участь держслужбовці з різних сфер — від вчителів до лікарів.

Результати показали, що люди стали щасливішими і більш продуктивніше працювали, або продуктивність залишалася на колишньому рівні. Крім цього, стресу і вигоряння стало менше, а самі службовці та менеджери відзначили налагодження балансу роботи і відпочинку.

Співробітники починали більш ефективніше розставляти пріоритети з виконання завдань і менше проводити тривалих зборів. Всі вони одностайно визнали дослідження «великим успіхом». Результати говорять про те, що держсектор Ісландії готовий до переходу на чотириденний робочий тиждень.

Працівники, які брали участь у випробуваннях, працювали 35-36 годин на тиждень. За словами Альди, “добробут працівників різко збільшився за цілим рядом показників, від перенесеного стресу та вигорання, до балансу здоров’я та роботи та життя”. У той же час, “продуктивність та надання послуг залишалися незмінними або покращувались на більшості пробних робочих місць”.