Інспекція бойовиками українського війська не відбулася

10.09.2020 21:09   -
Автор:

Огляд бойовиками українських позицій у населеному пункті Шуми, де тримає оборону 503-й батальйон морської піхоти ЗСУ, не відбулася.

На думку багатьох, – це результат суспільного обурення, яке викликало рішення влади.

Инспекция позиций ВСУ Пушилиным и генерал-майором ВС РФ Вахитовым в районе Шумы отменена. Это произошло благодаря следующим факторам: 1. Огромному критическому резонансу в украинском обществе и объявлению акций протеста под Офисом президента и под госрезиденцией президента…“, – написав у Фейсбук журналіст Юрій Бутусов.

Дана пропозиція української влади багатьма розцінюється як прямий вияв зради – ворога запрошують на бойові позиції українського підрозділу, наслідком чого можуть бути подальші ворожі дії, що несуть пряму загрозу життю і здоров’ю українських воїнів.

Втім, Офіс президента не бачить такої загрози і огляд позицій українських військових російськими терористами не вважає чимось поганим. Навіть після відміни “огляду”, ОПУ не визнав тиску суспільства і незаконності таких дій, а заявив, що огляд не відбувся з вини терористів.

Як ми й передбачали, представники незаконних збройних формувань в ОРДЛО не очікували конструктивної позиції України. Віра у власну пропаганду та відірваність від реальності заважає їм адекватно оцінювати події, що відбуваються. Станом на ранок сьогоднішнього дня отримали від них низку вимог, що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника. Саме тому погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ виключно «одноразового інспектування» виключно однієї точки не відбудеться. У зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони“, – сказано в повідомленні на сайті ОПУ.

Міністерство оборони України підтримало цю позицію, заявивши, що інспекція була зірвана, зокрема, новими вимогами терористів і обстрілом українських позицій. ” … домовленість 9 вересня про спільну з російськими представниками перевірку позицій зірвана через те, що російська сторона висунула нові вимоги, про які не йшлося на зустрічі Контактної групи, а крім того, коли на позиціях перебувала ОБСЄ, угруповання «ДНР» здійснило прицільний обстріл і запустило дрон», – повідомляє Радіо Свобода.

В самому Міністерстві оборони заявили:

Для представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО та для Росії було неочікуваним те, що Україна погодилась на демонстрацію реальних фактів в районі населеного пункту Шуми Донецької області для остаточного спростування будь-яких фейків щодо нібито порушень домовленостей про режим припинення вогню через позиції наших військ… Станом на ранок сьогодні ми почули велику кількість нових вимог та претензій, що суперечать одна одній, порушують домовленості, які були досягнуті в рамках Тристоронньої контактної групи, та ще більше принижують ОБСЄ як нейтрального та об’єктивного посередника. Робимо висновок, що насправді представники незаконних збройних формувань в ОРДЛО та їх керівництво у Москві чудово розуміють – інспектування ще раз довело би брехливість всього того, що лунало з Донецька протягом кількох тижнів щодо району біля Шумів. Саме через це вони почали пропонувати зовсім інші точки для інспектування“.