Інформація для людей, які тікають від війни в Україні

08.04.2022 16:51   -

Ваші права щодо перетину кордону в країну ЄС, право на тимчасовий захист та подання заявки на міжнародний захист.

Після того, як ви переїдете кордон ЄС, у вас є кілька варіантів дій, в залежності від ваших особистих обставин. Органи влади проінформують вас про ваші права.

Усі країни-члени ЄС, що межують з Україною, з гуманітарних міркувань дозволяють в’їзд особам, які рятуються від війни в Україні, незалежно від наявності у них біометричного закордонного паспорту. Це стосується і дітей. Якщо у вас українське громадянство і біометричний паспорт, ви можете в’їхати до ЄС, пред’явивши цей документ на кордоні. У всіх інших випадках країни-члени приймуть вас на гуманітарній основі.

Якщо ви проживали в Україні на постійній основі і виїхали з країни, щоб уникнути війни з 24 лютого 2022 року, ви маєте право на тимчасовий захист у будь-якій країні ЄС. Тимчасовий захист триватиме щонайменше один рік, він може бути продовжений залежно від ситуації в Україні. Права згідно з Директивою про тимчасовий захист включають: дозвіл на проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу та доступ до освіти для дітей. Кожен, хто легально проживає в ЄС, також має право відкрити основний банківський рахунок.

Більше можна дізнатися тут.