Індекс паспортів засвідчує неймовірні можливості для громадян України

11.01.2022 21:16   -

В оновленому індексі Henley Passport Україна піднялася на 35 місце, хоча в четвертому кварталі минулого року була 38-ю, – повідомляє Henley&Partners .

Україна піднялася з 37-го на 35-е місце, уклавши договір про безвізовий доступ із французькими заморськими територіями та Оманом.

З 11 січня цього року власники українських паспортів можуть подорожувати з візою або без неї після прибуття до 141 країни. Таким чином, Україна посідає 35 місце в рейтингу привабливості паспортів.

Збільшення безвізових напрямків: від 2006 р. порівняно з 2022 р. Україна посідає друге місце після ОАЕ, адже ми збільшили доступність до світу аж на 109 країн.

Серед сусідів України з пострадянського простору РФ посідає 46-те місце, Грузія — 48-те, Білорусь 65-те, Казахстан 68-те.орусь – 65 (білоруси можуть подорожувати без візи лише до 79 країн).

Перше місце традиційно ділять Японія та Сінгапур (володарі цих паспортів можуть подорожувати без візи в 192 країни). А друге місце в рейтингу зайняли Німеччина та Південна Корея, громадяни яких мають безвізовий доступ до 190 країн світу.

Щокварталу Passport Index аналізує візові правила більш ніж 200 країн і територій, складаючи рейтинг на основі кількості країн без візи.

У 2006 році середня кількість країн, які можна було відвідати без попередньої візи, становила 57. У 2022 році середня кількість зросла до 107. Але цей очевидний прогрес маскує зростаючий розрив у мобільності — і, як наслідок, доступі до можливостей — між громадянами заможної глобальної півночі та громадянами глобального півдня з низькими доходами, до якого входить багато нестабільних держав. Власники паспортів Японії, Швеції та США можуть відвідати понад 180 напрямків без візи, тоді як громадяни Анголи, Камеруну та Лаосу можуть відвідати лише близько 50.

З 1 січня зросла вартість оформлення біометричних документів громадянина України – ID-картки, а також закордонних паспортів.