“Їм усім стало страшно”, – Зеленський про рішення суддів Конституційного суду

01.11.2020 17:53   -

Володимир Зеленський зробив розлогу заяву у своєму Фейсбуці, де виклав своє бачення ситуації з рішенням КСУ щодо скасування статті ККУ 366-1 з приводу кримінальної відповідальності за навмисне подання недостовірних даних у електронній декларації майна. Президент відверто назвав згадане рішення несправедливим та змовою старих політичних еліт і олігархів – про це він згадував майже в кожному абзаці, наостанок додавши: “прізвища чортів ви прекрасно знаєте“.

Давайте скажу кілька слів про наш Конституційний Суд, який на цьому тижні вирішив протиставити себе державі та суспільству. Відверто. Віч-на-віч. Як між своїми. Тому що це вже зовсім не про чесну політичну конкуренцію. І зовсім не про Конституцію, верховенство права, законність. І точно не про справедливе майбутнє. Швидше, це про традиційну нашу брудну політику, коли своїм усе, а суспільству – злидні. Це про змову старих еліт, які взагалі не хочуть нормальної держави тут“, – написав Зеленський.

Володимир Олександрович залишився вірним собі і традиційно почав звинувачувати попередників – рішення, мовляв, інспіроване “старою системою та моїми попередниками”. Можна здогадуватись, кого має на увазі Зеленський, адже у нього є всього ОДИН ненависний йому олігарх, винуватець у всіх бідах України – Петро Порошенко. Щоправда, Зеленський забуває, що відмінена КСУ стаття Кримінального кодексу виникла саме за президентства того самого Петра Олексійовича.

За словами президента, олігархи банально перелякалися його “неймовірних реформ”.

І ось тут їм усім стало страшно. Дуже. І відразу захотілося вийти з усіх домовленостей про створення іншої, прозорої реальності. Формальні приводи знайдені. І раптом Суд у прискореному форматі починає розглядати та скасовувати фундаментальні закони. Всю антикорупцію. НАБУ, якому ми дали можливості. НАЗК, яке почало прискіпливо дивитися, хто й скільки заробив і витратив. На черзі – той же Вищий антикорупційний, який саджатиме топ-крадіїв за ґрати. Ну не хочуть старі еліти платити за будь-якими рахунками. Не хочуть відповідати за свої шикарні роки безконтрольного життя“, – пише президент України.

Дивно, але Зеленський чомусь не пояснює, чому проти жодного олігарха, окрім Порошенка, в Україні за його керівництва, не було порушено справ через корупцію та незаконне збагачення, як і не пояснює, чому його самого не притягнули до відповідальності, коли стало відомо, що він “забув” задекларувати понад 5 млн гривень прибутку за 2019 рік – в порушення тої самої статті, за яку він тепер так сильно “переживає”.

На останок Зеленський згадує про “повноцінні права людей і гарантії справедливості“, знов забуваючи сказати про те, що він збирається розпустити Конституційний Суд у анти-конституційний (неправовий) спосіб.