Європейці незабаром теж їстимуть комах

15.01.2021 18:45   -

Європейське агентство з безпечності продуктів харчування вперше офіційно дозволило у ЄС вживати продукт із комах, – повідомляє Deutsche Welle.

Дозвіл на вживання отримали личинки борошняного хрущака. У регуляторі ЄС зазначають, що їх можна їсти як цілими, так і у вигляді порошку в різних закусках або макаронах. Ці личинки багаті на білок, жири та клітковину.

Після теплової обробки їх можна їсти. Особливою популярністю вони користуються серед гурманів Південно-Східної Азії, де їх розведення поставлено на промислову основу. Личинок зазвичай запікають або смажать у фритюрі.

У 100 грамах сирого борошняного хробака міститься близько 206 калорій, 13-18 г жиру і 14-25 г білка. За вмістом мікроелементів, вітамінів і лінолевої кислоти він перевершує яловичину.

Личинки можуть бути використані для розкладання виробів з полістиролу до придатних у використанні органічних речовин. Наявні в їх кишечнику бактерії розкладають пластик зі швидкістю до 35-38 мг на добу.

Початковий ареал проживання охоплював Європу та частину Західної Азії. Як частково синантропний вид хрущак борошняний разом з людиною поширився майже по всій планеті. Виняток становлять тільки Антарктида й Антарктика, а також пустелі, кам’янисті схили, високі гори та степи.

Після Агентства офіційно це рішення має ще затвердити Європейська комісія, і тоді дозвіл на вживання пошириться на весь ЄС. Наразі ж лише Німеччина та Австрія видають спеціальні дозволи на продаж і вживання деяких закусок із комах.

Науковці зазначають, що їжа з комах та рослин, зокрема водоростей, може стати їжею майбутнього і замінити традиційні продукти, зокрема, м’ясо. Що стосується комах, то вони потребують набагато менше витрат на розведення та утримання, а також значно менше забруднюють навколишнє середовище, тоді як не поступаються деяким традиційним м’ясним продуктам за поживністю.