Європейський суд з прав людини присудив виплатити компенсацію постраждалим під час Революції Гідності, серед них п’ятеро наших земляків

22.01.2021 13:12   -

Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення щодо 33 скарг, які стосуються трагічних подій, що сталися під час Революції Гідності на Євромайдані, – повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Під час Революції Гідності у Києві у період з кінця листопада 2013 року до лютого 2014 року у протистоянні з правоохоронцями загинуло більше 100 протестувальників і багато отримали численні тілесні ушкодження. Слідчі органи України розслідують кримінальні справи про розстріли та про побиття учасників акцій протесті на Майдані, які мали б встановити обставини і винуватців цих злочинів.

Через систематичне затягування розгляду справ в національних судах та неефективність досудового розслідування, постраждалі під час Революції Гідності та їх родичі звернулися до Європейського суду з прав людини.

Європейський суд з прав людини визнав порушення прав та насильство щодо учасників Революції Гідності. Заявники у цій справі – 38 громадян України та Вірменії, котрі брали участь у протестах на Майдані або перебували поруч з місцями, де були протести. 

14 справ, якими опікувався адвокат Віталій Погосян, стосуються подій 26 січня 2014 року у м. Дніпро (тоді Дніпропетровськ), де відбувалася мирна акція протесту проти непідписання договору про асоціацію, побиття мирних демонстрантів та вбивства на Майдані в Києві мирного протестувальника, мешканця Дніпропетровської області Сергія Нігояна.

Щодо 5 з них суд визнав, що людей незаконно затримали та тримали під вартою. За словами адвоката, їм призначено компенсацію у розмірі 1200 євро від держави.

“Невелика сума, але нас більше цікавило питання свавілля суддів, правоохоронних органів під час ухвалення рішення щодо взяття і тримання під вартою. Дуже багато цікавого зазначено в цьому рішенні Європейського суду з прав людини: і для практикуючих адвокатів і для наших суддів і правоохоронців. Для того, щоб вони не допускали такого свавілля, яке було у січні 2014-го”, – зазначив Віталій Погосян.

Нагадаємо, внаслідок подій Революції гідності травмовано понад 2,5 тисячі людей, з них 104 – загинули. В Україні наразі розслідують близько 5 тисяч злочинів проти учасників протестів.

Віталій Погосян розповів про деякі пункти рішення ЄСПЛ щодо наших Майданівців:

  • 73. Суд вважає, що скарги п. В. Дубовцева, п. К. Орбеладзе, п. О. Циганова, п. В. Шебанова та п. О. Берези (заяви № 21429/14, 32778/14, 33719/14 та 42204 / 14) відповідно до пункту 1 статті 5 Конвенції не є явно необґрунтованим у значенні пункту 3 (а) статті 35 Конвенції. Вони також не є неприпустимими з будь-яких інших підстав. Отже, Суд оголошує їх скарги прийнятними.
  • 80. В цілому, схоже, 27 січня 2014 року Бабушкінський районний суд м. Дніпра розглянув питання про тримання заявників під вартою в короткому порядку, не здійснивши ретельної, об’єктивної та індивідуальної оцінки їх справ.
  • 81. Суд також зазначає, що кримінальне провадження проти заявників було врешті припинено з тієї причини, що не було вчинено жодного злочину (див. Пункт 21 вище), і що під час дисциплінарного провадження проти суддів, які їх затримали, було встановлено, що останні діяли незаконно та довільно (див. пункти 42, 43, 45 та 46 вище). Крім того, інформація, що міститься у відповідному офіційному повідомленні про підозру, хоча і не є остаточною, вказує на те, що службовим особам правоохоронних органів та судів Дніпропетровської області було дано “усні вказівки” про затримання, нібито незалежно від відповідних правових обмежень, тих, хто брав участь або міг брати участь у «мирних акціях протесту» у Дніпрі, та порушити проти них кримінальне провадження.