Європейський План Маршалла – це передусім допомога людям, економіці та відбудова всього зруйнованого Московією

05.05.2022 10:00   -

Донорська конференція, яка відбудеться в столиці Польщі Варшаві, стане відправною точною для європейського плану Маршалла для України, яка потребує допомоги через війну, що провадить проти неї Московія, вважає президент Європейської ради Шарль Мішель.

Таку думку Мішель висловив в ексклюзивному інтерв’ю агенції «Інтерфакс-Україна».

Президент Європейської ради наголосив, що необхідно надіслати потужний сигнал: європейські держави підтримуватимуть Україну настільки, наскільки це взагалі можливо.

Мішель зауважив: «Ситуацію можна порівняти з подіями ХХ століття. Тоді далекоглядні люди ухвалили рішення робити інвестиції, аби європейський контент відновився після Другої світової війни».

У ХХІ столітті триває війна проти України. Глава Євроради наголосив, що це – людська трагедія. Тому лідери сьогодення мають дати сигнал, що Україну підтримають не лише словами, а й рішеннями.

Мішель зауважив, що ідею трастового фонду вони з президентом Зеленськими висловили ще декілька тижнів тому. Євросоюз має бути конкретним у своїх діях. Необхідно визначити пріоритети та мобілізувати засоби. За словами Мішеля, це – перший елемент.

Мішель зазначив, що запропонував Єврораді підтримати запуск конференції. Відповідне рішення означає, що ідею підтримують 27 глав держав і глав урядів. До конференції хочуть залучити міжнародну спільноту. Це дозволить донорам з різних куточків світу продемонструвати: вони солідарні з Україною.

Глава Євроради розповів, що в конференції є три мети:

  • гуманітарна допомога;
  • ліквідність – Україну важливо максимально підтримати на економічному рівні;
  • відновлення України.

За словами Мішеля, необхідно мобілізувати гроші. Для цього потрібно, щоб друзі України у цілому світі ухвалили рішення продемонструвати свою солідарність. Окрім того, потрібен сильний інструмент. Йдеться про трастовий фонд, який має максимально полегшити мобілізацію грошей для України.