Європа схвалила допомогу Україні на понад мільярд євро. Україна зобов’язалася забезпечити верховенство закону, реформи судової системи та конкуренцію на газовому ринку

12.08.2020 11:56   -

Європейська комісія погодила вісім програм макрофінансової допомоги для країн – партнерів ЄС. Найбільший кредит в розмірі 1,2 млрд євро отримає Україна, – повідомляє Spanish news platform .

Всього Євросоюзом виділено 3 мільярди євро для десяти партнерів по розширенню та сусідству, покликані допомогти їм зменшити економічні наслідки пандемії коронавірусу. Узгоджені програми для восьми країн: Албанії, Грузії, Йорданії, Косово, Молдови, Чорногорії, Північної Македонії та України.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - a-ies.jpg

Меморандуми про взаєморозуміння передбачають зобов’язання, які країни приймають на себе для отримання цієї макрофінансової допомоги. Для України політичні умови програми стосуються зміцнення управління державними фінансами, управління і верховенства закону, реформи судової системи, конкуренції на газовому ринку, поліпшення бізнес-клімату та управління державними підприємствами.

Нагадаємо, 14 вересня 2018 року Україна і ЄС підписали меморандум про надання країні допомоги на суму 1 мільярд євро двома траншами по 500 мільйонів євро кожен. Пізніше президент Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою відповідний закон.

У червні 2020 року Єврокомісія перерахувала Україні другий транш 500 млн євро макрофінансової допомоги, про яку домовилися з Порошенком.