Європа продовжила санкції на рік, але не для всіх

04.03.2021 17:41   -

Сьогодні, 4 березня, Рада вирішила продовжити ще на один рік, до 6 березня 2022 року , заморожування існуючих активів, спрямованих проти 7 осіб, визнаних винними у незаконному привласненні державних коштів України або за зловживання службовим становищем, що спричинило збитки українським державним фондам. Обмежувальні заходи проти однієї особи були продовжені до 6 вересня 2021 року , а заходи щодо двох осіб не було продовжено, – повідомляє Рада Європейського Союзу.

Наразі прізвища виділених осіб офіційно не повідомляються, але напередодні брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк писав на своїй сторінці у Twitter, що йдеться про експремʼєра часів Януковича Сергія Арбузова та колишнього міністра освіти Дмитра Табачника.

Це рішення було прийнято на підставі щорічного перегляду заходів. Спочатку санкції були введені в березні 2014 року і з того часу щорічно подовжувались. Нормативно-правові акти будуть опубліковані в Офіційному віснику 5 березня 2021 року.

Європейський Союз у 2014 році заморозив активи Віктора Януковича, частини його сім’ї та соратників. Але впродовж років цей санкційний список скорочувався після позовів підсанкційних осіб до європейських судів. Зокрема, 16 грудня 2020 року суд ЄС фактично визнав незаконними санкції Ради Європи проти колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова.