Європа демонструє зусилля з деокупації українських земель

03.03.2021 19:50   -

Голова Європейської ради Шарль Мішель перебуває зі своїм першим візитом в Україні, разом із президентом Володимиром Зеленським він відвідав Донбас, КПВВ «Щастя» на лінії розмежування у Луганській області – повідомляє Офіційне інтернет-представництво президента України.

Напередодні Мішель відвідав Грузію й, зокрема, адміністративну межу із Південною Осетією, яка не контролюється урядом Грузії.

А сьогодні у Маріїнському палаці у Києві розпочалися переговори Президента Володимира Зеленського з Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, за результатами перемовин планується спільна зустріч з представниками ЗМІ.

По поїздці на Донбас разом із головою Європейської ради президент України наголосив, що наша держава прагне якнайшвидшого настання миру на Донбасі та повернення тимчасово окупованих територій.

«Присутність сьогодні тут лідера Європейського Союзу – це демонстрація того, що Україна не залишається наодинці у цих зусиллях», – додав Володимир Зеленський.

Він висловив глибоку вдячність Європейському Союзу та особисто Шарлю Мішелю за політичну підтримку, дипломатичний і санкційний тиск на Російську Федерацію задля виконання нею Мінських домовленостей та деокупації українських територій.

«Переконаний, що Європейська рада під головуванням Шарля Мішеля наприкінці цього місяця матиме жорстку позицію стосовно агресії проти України», – наголосив Зеленський.

Президент Європейської ради зі свого боку назвав неприйнятною ситуацію, коли у 2021 році на Європейському континенті триває війна та гинуть люди.

«Це реальність, за яку соромно. Люди продовжують гинути в цьому конфлікті й жити у надзвичайно складних обставинах», – сказав Шарль Мішель.

Він наголосив на незмінній підтримці Європейським Союзом незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України.

«Ми надаємо всіляку підтримку всіма можливими способами й докладаємо всіх зусиль, щоб підтримати формат «Нормандської четвірки» та роботу Тристоронньої контактної групи, щоб принести мир людям Донбасу», – заявив Шарль Мішель.

За словами Президента Європейської ради, повне виконання Мінських домовленостей є шляхом до миру.

Президент Європейської Ради наголосив, що Росія, на жаль, не зробила позитивних кроків, які продемонструвала Україна, для виконання Мінських угод.

«І саме тому наші економічні санкції проти Росії залишаться. Росія є частиною цього конфлікту, а не посередником Ми очікуємо від Росії повного доступу для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всіх територій України, які не підконтрольні уряду. І пандемія COVID-19 не повинна використовуватись як привід для подальшого відмежування цих територій від України», – резюмував Шарль Мішель.