Які зміни чекають українців у липні

03.07.2024 13:07   -

Крайній термін оновлення даних, бронювання працівників онлайн та нові правила для українців у Польщі. Другий місяць літа принесе чимало змін для українців. Які категорії студентів підлягають мобілізації та кому припинили виплати пенсій?

Другий місяць літа принесе українцям багато змін, особливо в мобілізації. На початку липня в Дії планують запустити бронювання військовозобов’язаних.

«Якщо бізнес чи державний орган має право на бронювання, керівник через портал Дія подасть списки працівників та засвідчить електронним підписом заяву. Далі Дія автоматично перевірить по реєстрах, чи справді людина працевлаштована офіційно, і чи є про неї дані в Оберегу. Якщо все ок, працівника заброньовано. Весь процес триватиме годину», — зазначив Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

16 липня – крайній термін оновлення облікових даних та день з якого повістки відправлені поштою вважатимуться врученими. Водночас кордон тепер можна буде перетинати, продемонструвавши QR-код військово-облікового документа.

«У Державній прикордонній Службі України зазначили що відтепер українці на пунктах пропуску зможуть пред’явити прикордонникам електронну версію військово-облікового документу наразі електронно військово-обліковий документ згенерували понад 800 000 українців», — повідомив Дмитро Лазуткін, речник Міноборони України.

З 1 липня українські студенти-заочники, ті, хто здобуває другу або третю вищу освіту, та ті хто здобуває освіту рівнем нижчу за вже наявну можуть бути мобілізовані. Збільшили також і прохідний бал вступних іспитів.

«Вони мають скласти ці два іспити щонайменше на 150, думаю, що це хороше таке впровадження, оскільки хороші, грамотні, професійні особи матимуть можливість вступити дійсно до аспірантури. А ті, хто це розглядає як шанс уникнути мобілізації та, але не планує, не має змоги далі продовжувати наукову діяльність, вони просто відсіються самі собою за результатами цих іспитів», —зазначила Олександра Ащеулова, заступниця відповідального секретаря приймальної комісії Дніпровської політехніки.

З 1 липня зміниться система підтримки українців у Польщі. Термін тимчасового захисту продовжили до 30 вересня 2025 року.

У липні в Україні пенсіонери, які отримали статус ВПО до 24 лютого 2022 року залишаться без виплат, якщо не пройшли обов’язкову ідентифікацію. Однак надходження виплат можна відновити, пройшовши зазначену процедуру.

За матеріалами ДніпроTV.