Які зміни чекають на українців з 1 грудня: тарифи, ВПО, соціальні виплати

29.11.2023 19:46   -

Останні події в Україні привчили  нас завжди бути в тонусі і чекати можливих нововведень у будь-який час.

Тарифи

За цю сферу можна бути спокійними до кінця зими – тут не планується змін.  Але навесні можна чекати суттєвого підвищення тарифів. Це означає, що українці продовжуватимуть платити за газ, електроенергію, тепло та воду за тими ж цінами, що й зараз.

Уряд вирішив пом’якшити фінансовий тягар на українців у зимовий період. Адже саме взимку підвищується споживання комунальних послуг, що може призвести до значних витрат для домогосподарств.

Однак уже з 1 квітня 2024 року ціни на комунальні послуги можуть суттєво зрости. Так, за прогнозами НКРЕКП, тариф на газ може зрости до 11-13 грн за кубометр, тариф на електроенергію – до 3 грн за кВт-год, тариф на тепло – до 30-50%, а тариф на воду – до 50%.

Грошова допомога на опалення взимку для українців, які постраждали від бойових дій

Естонська рада у справах біженців пропонує українцям, які постраждали від бойових дій, грошову допомогу на опалення взимку. Сума допомоги може досягати 17 500 гривень (3600 гривень на місяць для однієї особи протягом 3-х місяців).

Допомога надається домогосподарствам у селах і селищах, які не можуть забезпечити себе опаленням на майбутню зиму. Для отримання допомоги необхідно відповідати соціально-економічним критеріям та критеріям вразливості.

Допомога може бути використана для закупівлі:

  • вугілля;
  • дров;
  • брикетів;
  • пелетів (паливні гранули);
  • оплати газового опалення.

Програма благодійної організації працює в таких областях: Херсонська, Запорізька, Миколаївська, Харківська, Донецька, Луганська.

Для реєстрації на отримання грошової допомоги необхідно звернутися за телефонами:

  • 0939447568
  • 0738361238
  • 0738109344

Реєстрація проводиться з понеділка по середу включно, з 9 до 12 години.

Зміни у виплатах та обліку ВПО

Уряд вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку ВПО та виплат їм держдопомоги. Зміни стосуються таких категорій ВПО:

Переселенці, які проживали за кордоном

Відтепер переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується тих, хто оформлює виплати вперше.

Переселенці, які перемістилися вдруге

У разі повторного переміщення в результаті обов’язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. Але за умови їх включення до списків евакуйованих, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. А у разі евакуації за допомогою волонтерів чи самостійно необхідно повідомити ОВА.

Всі ВПО

Всі ВПО отримуватимуть виплати 3 місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації у населених пунктах, із яких вони перемістилися. Раніше виплати припинялися на наступний місяць.

Непрацюючі особи працездатного віку

Непрацююча особа працездатного віку за відсутності поважних причин упродовж 3 місяців із дня призначення виплат ВПО повинна посприяти своїй зайнятості. Зокрема, шляхом працевлаштування, реєстрації як фізичної особи — підприємця, подання заяви для отримання гранту на бізнес / ваучера на навчання тощо. Або набути статусу безробітного, зареєструвавшись у центрі зайнятості.

Оформлення довідки про взяття на облік ВПО

Також Постанова врегульовує питання оформлення довідки про взяття на облік ВПО. Тепер довідка видається протягом 3 робочих днів з дня подання заяви.

Загалом, зміни спрямовані на те, щоб покращити умови для ВПО та допомогти їм швидше адаптуватися до нових умов життя.

У грудні ветерани війни, які проходять службу, можуть отримати виплату до Дня Незалежності

Уряд продовжив термін подання інформації про ветеранів війни, які проходять службу та не є пенсіонерами, Пенсійному фонду України до 10 грудня поточного року. Це означає, що ветерани війни, які проходять службу, все ще можуть звернутися за виплатою до Дня Незалежності України-2023.

Нагадаємо, що до Дня Незалежності України ветерани та жертви нацистських переслідувань могли отримати доплати. Раніше їх приурочували до Дня Перемоги та виплачували у травні, але цього року Кабмін ухвалив рішення перенести виплату на серпень.

Також доплати до Дня Незалежності-2023 могли отримати і ветерани російсько-української війни та члени сімей загиблих. Розмір виплат — від 450 до 3100 грн.

Грошова допомога від ООН у грудні

У грудні 2023 року УВКБ ООН в Україні збільшило розмір щомісячної грошової допомоги до 3600 грн. Крім того, у цей же період можна отримати додаткову допомогу на підготовку до зимового періоду в розмірі 2220 грн на людину. Загалом кожен член сім’ї, яка підпадає під умови програми допомоги від ООН, може отримати 17460 грн.

Право на допомогу мають:

  • переселенці, які змінили місце проживання після 24 лютого 2022 року;
  • громадяни, які не переміщувалися, але постраждали від воєнних дій в областях: Дніпропетровська, Одеська, Запорізька, Харківська, Чернігівська, Сумська, Миколаївська, Херсонська, Донецька;
  • люди, які через воєнні дії виїхали, але потім повернулися додому, в тому числі й за кордону.

Також умовою участі в програмі є належність до певних категорій вразливості. До них належать:

  • родини з дітьми до 18 років;
  • родини з інвалідами;
  • родини з пенсіонерами;
  • родини з внутрішньо переміщеними особами.

Для реєстрації на допомогу необхідно звернутися до центру збирання даних у своєму регіоні. З собою потрібно мати такі документи:

  • паспорт громадянина України або посвідку на постійне проживання;
  • ідентифікаційний код;
  • довідку про доходи за останні три місяці;
  • довідку про склад сім’ї;
  • документи, що підтверджують статус вразливості.

У разі, якщо член сім’ї не може прийти до центру збирання даних через обмежену мобільність, цю людину перенаправлять на дистанційну реєстрацію.

Звертатися можна за адресою у своєму регіоні. Гаряча лінія УВКБ ООН: 0 800 307 711 (понеділок — п’ятниця, 09:00—18:00).

За матеріалами Наше місто.