Як і яку допомогу біженцям з України надає Чехія: інформація та корисні посилання

14.04.2022 15:02   -

У зв’язку з військовими діями в Україні Чехія почала надавати допомогу всім, хто постраждав від армії московитів.

З 12 березня 1999 року Чехія – член НАТО, з 1 травня 2004 року – член Європейського союзу. Чехія – індустріальна країна. Основні галузі – паливно-енергетична, металургія, машинобудування, хімічна, легка та харчова. Населення Чехії – близько 10,5 млн осіб. Основу населення Чехії (95 %) становлять етнічні чехи, які говорять чеською мовою, що належить до групи західнослов’янських мов. Іноземці становлять близько 4% населення країни.

Для реєстрації громадян з України Чехією були створені Регіональні центри допомоги Україні (KACPU). Список центрів можна знайти за посиланням.

Як розповіли волонтери в Празі, в Чехії тим, хто приїхав з України, дають не звичайний статус біженця, а особливу візу, яка дозволяє негайно почати працювати, вчитися, подорожувати Шенгеном (чи можна з’їздити в Україну і повернутися в Чехію, відповіді у юристів та влади немає, залежить від конкретних обставин). 

Відразу можна отримати допомогу від держави на місяць – 5000 крон (близько 200 євро). Перший раз цю допомогу дають усім, загалом на даний момент можна отримати до 6 разів (1 раз на місяць), але за ним доведеться їздити у відповідне відомство, де з’ясовуватимуть, чи не знайшли ви роботу, чи не отримуєте доходи з України та т.п.

Після прибуття ви отримуєте безкоштовну медичну страховку на рік, яка покриває абсолютно все, крім стоматології (така ж у громадян Чехії).

Відразу після отримання цієї візи можна влаштовуватись на роботу. Але, звичайно, без знання мови вона не буде висококваліфікованою.

Дітей без проблем беруть у садки та школи.

Велика проблема із житлом. До Чехії вже приїхало 300 тис. людей, і потім продовжується. Більш-менш комфортно і безкоштовно влада розмістити вже не може, селять у спортзалах, якихось неопалюваних приміщеннях, що належать державним відомствам – що залишилося. У Празі дуже складно знайти житло і за гроші. Тому рекомендується відразу їхати в маленькі міста, там набагато простіше і з поселенням, і з роботою, але мінус можуть бути труднощі з медициною.

Загалом Чехія та її мешканці дуже привітні до українців, допомагають чим можуть!

Умови перебування в країні:

  • На території країни за безвізовим режимом біженець може перебувати протягом 90 днів.
  • Якщо ви зупинилися у знайомих, необхідно зареєструватися в Поліції Чеської Республіки .
  • Якщо ви маєте намір орендувати квартиру, необхідно, щоб вас зареєстрував орендодавець.
  • Якщо хочеться долучитися до життя і почати повноцінно працювати, потрібно подати заявку на отримання довгострокової візи. (Її можна отримати у відділенні Міністерства внутрішніх справ Департаменту з питань притулку та міграційної політики (MV OAMP))

Більш подібно про в’їзд та умови довгострокового перебування в країні можна дізнатися за посиланням.

Сайти для пошуку житла:

ukrainenow.org/looking-for-help-abroad 
shelter4ua.com  
icanhelp.host

Чати допомоги:

У Чехії українцям доступний безкоштовний проїзд поїздами:

  1. PKP,
  2. Regio Jet,
  3. Leo Express
  4. CD. 
    Також CD виконує ще й гуманітарні рейси від польсько-українського та словацько-українського кордонів до Чехії.

Медична допомога

Інформація для біженців:

Гаряча лінія для громадян України: +420 974 801 802
ukrajina@mvcr.cz


Посольство України в Чехії:
Адреса: Charlese de Gaulla 916/29, 160 00 Praha 6-Bubeneč
 +420227020200, +420227020204
emb_cz@mfa.gov.ua