Як годуватимуть тепер школярів і дошкільнят у Дніпрі?

15.12.2021 16:21   -
Автор:

Від 2022-го року у школах і садках Дніпра харчування буде за іншим порядком, затвердженим відповідною постановою Кабміну (від 24.03.2021 № 305). За новими нормами, з-поміж іншого під забороною підсилювачі смаку, ароматизатори, ковбасні вироби, страви у фритюрі, гриби, газовані напої, консерви (м’ясні, рибні, плодово-овочеві) тощо.

«Стане менше хліба, солі, цукрів, жирів, смажених страв. Натомість включено збільшення м’яса, риби, молочних продуктів, овочів, фруктів. Здебільшого страви мають бути тушковані, запечені, варені. Загалом 75 % продуктів, які мають споживати діти, повинні бути рослинного походження», – розповіла під час пресконференції 15 грудня головна спеціалістка ГУ Держпродспоживслужби в області Маргарита Малишева.

Вона також додала, що у кожному закладі освіти мають бути розроблені технологічні карти до кожної страви, де вказано її компоненти, розраховано білки, жири, вуглеводи, тобто калорійність, а також первинна, термічна обробка тощо.

Водночас дієтолог, лікар фізичної реабілітаційної медицини Павло Каданер підкреслив: «Нові норми базуються на глобальних тенденціях здорового харчування, а відтак і профілактиці низки хвороб (цукрового діабету, онкології, гіпертонії, серцево-судинних захворювань). Йдеться також і про корисні продукти харчування, тобто їхній якісний склад. Таким чином від самого дитинства формуємо гарну звичку до здорового повноцінного харчування, яке сприятиме розумовому і фізичному розвитку дитини».