Хто просив ветувати перевибори мера в Кривому Розі, – дослідження

01.02.2016 10:15   -
Автор:

Серед підписувачів петиції про ветування перевиборів мера в Кривому Розі знайдено 94 керівники закладів освіти, 54 працівники виконкомів, 5 головних лікарів і, навіть, 2 колишніх кандидати на посаду мера. І це лише з тих осіб, місце роботи яких вдалось ідентифікувати. І 64,5% підписантів петиції – жінки.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на datastory.org.ua.
Петиція №20093 до Президента України із пропозицією ветувати закон про позачергові перевибори криворізького міського голови викликала багато розмов про застосування адміністративного ресурсу. Автор статті Євген Василенко спробував перевірити – чи закарбувався адміністративний тиск у результатах підписування петиції. Хто ці підписанти? Чи не підписували петицію цілими родинами для досягнення “планової кількості”?
Для аналізу були залучені дані про підписантів та дані з Криворізького ресурсного центру. Основну кількість даних отримано за допомогою скриптів, написаних мовою програмування Ruby. Для аналізу зібраної інформації використано мову програмування R (пакети dplyr, tidyr, margittr та ggplot2) і програмний пакет LibreOffice Calc.
Читайте також: Президент підписав закон про перевибори в Кривому Розі
Станом на вечір 31 січня 2016 року петицію підписали 3029 осіб. Візьмемо дані про підписантів та час підписування в роботу. А на сайті Криворізького ресурсного центру міститься інформація про керівників закладів освіти, комунальних підприємств, бюджетних установ та інших суб’єктів. І ці дані також залучимо до аналізу. Загалом на ресурсному центрі вдалось знайти дані про 778 осіб. Поєднавши ці таблиці за полем “прізвище, ім’я, по-батькові”, визначили – чи підписував петицію той чи інший чиновник.
«Доволі цікаво виглядає інтенсивність підписування петиції: найбільші сплески “громадянської позиції” фіксуються 25 та 26 січня – понеділок та вівторок. Я думаю – це результат “чарівного пєндаля”. Хоча – можливо на початку тижня в установах та організаціях було організовано обмін досвідом і ті співробітники, які на вихідних підписали самі – ходили і показували іншим на які кнопки слід натискати 🙂 Після 26 січня інтенсивність підписування різко спадає. Мабуть – банально в бюджетних установах та організаціях закінчились люди…», – пише Василенко.
Із 778 осіб, дані про яких вдалось знайти на сайті Криворізького ресурсного центру, для 161 співпали прізвища, ім’я та по-батькові із людьми в списку підписантів петиції. Тобто можна із певною долею похибки прийняти тезу, що 161 особа з числа керівників криворізьких бюжетних/комунальних установ і організацій підписали цю петицію. Для того, щоб більш детально проаналізувати розподіл підписантів по їхніх робочих місцях, я зробив категоризацію криворізьких закладів та установ. Виділені мною категорії, розшифровка що до них входить та загальна кількість осіб у цих категоріях – представлено в таблиці.
Читайте також: Кто из днепропетровских нардепов боится электронного декларирования доходов


Серед підписантів петиції є декілька доволі відомих у Кривому Розі осіб. Наприклад: Світловський Олександр Арсентійович – головний лікар 2-ї міської лікарні, який сам був одним із кандидатів на посаду міського голови від “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА “СОЛІДАРНІСТЬ”. Або Скакальський Олександр Миколайович, який раніше був начальником Управління екології Криворізького міськвиконкому, а зараз – працює на посаді заступника начальника Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації. Автор петиції та перший підписант – Лещін Андрій Миколайович також йшов кандидатом-самовисуванцем на вибори мера в 2015 році.
“Іще в списку підписантів сильно звертають на себе увагу дублювання прізвищ, які належать чоловікам і жінкам. Наприклад петицію підписали: Сідлецька Оксана Віталіївна та Сідлецький Антон Олександрович; Конограй Людмила Василівна та Конограй Олександр Миколайович. Подібних дублювань “чоловік-жінка” дуже багато, чи не третина всього списку підписантів. Я вважаю – що це люди у зв’язках “дружина-чоловік”. Тобто тиск був настільки сильний, що люди були вимушені залучати родичів до реєстрації на порталі та підписання цієї петиції.
Окремо слід зазначити наявність у списку підписантів батьків та синів: Світловський Олександр Арсентійович і Світловський Арсентій Олександрович, Андрусевич Анатолій Олександрович і Андрусевич Володимир Анатолійович та інші подібні збіги. Все це дає похмуру картину “родової панщини” в комунальних закладах та бюджетних установах нашого міста…”, – зазначається у матеріалі.