Хто не може претендувати на компенсацію за Муніципальну няню?

12.02.2019 13:45   -
Автор:

З початку 2019 року в Україні стартувала програма уряду з компенсації молодим сім’ям витрат на няню.
Про це повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на “Znaj.ua“.
Українцям пояснили, що потрібно зробити та які документи підготувати, щоб отримати допомогу від держави.
Хто може претендувати на допомогу за програмою Муніципальна няня
Отримати компенсацію в розмірі 1626 грн до щомісячної допомоги по догляду за дитиною можуть родини, які виховують дітей віком до трьох років.
При цьому мамі не обов’язково завчасно виходити на роботу, й інші соцвиплати також не припинять виплачувати. Це додаткова допомога молодим родинам.
Ця компенсація виплачуватиметься управлінням соціального захисту населення вкінці кожного місяця й автоматично переглядатиметься щороку відповідно до прожиткового мінімуму на дітей.
Хто не може претендувати на компенсацію за няню
Єдиним винятком, кому не передбачена дана допомога, це прийомні сім’ї, а також власники будинків сімейного типу. Українці, які всиновили дитину, вже отримують кошти за іншими програмами допомоги.
Нові можливості для няні
Нова програма уряду спрямована також на підтримку громадян працездатного віку. Українцям пропонують додаткову можливість збільшити свій трудовий стаж.
Рідко знайдеш випадок, коли “помічницю мами” оформляють в сім’ю офіційно. Зазвичай це тіньова зайнятість, яка не є вигідною для тих, хто ще не досяг пенсійного віку.
А ринок праці в Україні свідчить, що нянями в основному працюють ті, кому до пенсії залишилося 5 і більше років. Тож держава, турбуючись про гідну пенсію для таких жінок, пропонує “офіційне” працевлаштування по догляду за дітьми.
Як отримати допомогу
Батькам потрібно звернутися до служби соцзазисту та подати заяву.
До заяви про надання компенсації необхідно додати:
Копію договору з нянею (не потрібно заявляти нотаріально).
1. Документи на підтвердження витрат на няню (чеки, виписки з банку про перерахунок коштів).
2. Заяву про те, куди перераховувати кошти компенсації (рахунок у банку).
3. Копію свідоцтва про народження дитини.
4. Копію паспорта одного з батьків та ідентифікаційного коду.
Що потрібно зробити няні, щоб офіційно оформитись на роботу
Жінка, яка прагне офіційного працевлаштування в сім’ї по догляду за дітьми, має оформити ФОП (фізична особа-підприємець КВЕД 97.00, КВЕД 88.91/ юридична особа підприємець КВЕД 78.20, КВЕД 85.10) та відкрити рахунок у банку, на який надходитиме її заробітна плата.
Обов’язки батьків
Щомісяця до 5 числа батьки повинні надсилати підтверджуючі документи витрат на няню. Це можна буде зробити йонлайн. Якщо ж вчасно не надіслати підтвердження до соцзахисту, того місяця компенсацію не виплатять.