Хто і як фінансує партії в Дніпрі?

11.09.2018 11:30   -
Автор:

Антон Філіппов, аналітик ЧЕСНО, ГО ЦентрUA дослідив звіти партій Дніпра, щоб зрозуміти, кого хто підтримує за рік до виборів. Про це повідомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на сайт “ЧЕСНО“.
Механізм держфінансування партій запрацював у 2016 році. За законом, на нього претендують партії, які пройшли в парламент — подолали 5% бар’єр. Лише “Солідарність” та “Опоблок” діляться держфінансуванням зі своїми партійними осередками. Вони отримали, відповідно, 1,9 млн та 2,8 млн грн держфінансування.
“Радикальна партія Олега Ляшка” й “Самопоміч” вирішили не давати гроші на розвиток регіональних осередків, хоча “радикали” є в Дніпропетровській обласній раді, а представники “Самопомочі” — ще й у Дніпровській міській. Ці партії підтримують грошима інші регіони.
“Вам краще звернутися до центрального апарату партії. Ми фінансуємося, як і інші осередки. Вони закупають для нас певні товари і передають нам”, — пояснює Олег Бухтіяров, керуючий справами Дніпропетровської обласної організації “Самопомочі”. Осередки мають звітувати не лише про використане держфінаснування, а й про членські внески. Спонсорують організації партій Дніпропетровської області люди, не чужі для цих партій, але не у всіх них добра пам’ять на внески…
“Провладні” підрядники на партійній зарплатні
Бізнесмен Петро Трегуб за 2016–2017 роки вніс найбільше до місцевої організації партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” (БПП). Але він не пам’ятає, чи вносив суму в 65 тисяч гривень.
На другому місці за сумою внесків — Ігор Джоболда, керівник Дніпровської районної організації “Солідарності”.
Віталій Пржелковський вніс майже 5 тис грн. Він був членом однієї з виборчих комісій від кандидата в народні депутати Руслана Білошицького по округу № 27 у Дніпрі. У 2016 році рух ЧЕСНО відніс Білошицького до технічних кандидатів які, ймовірно, підігравали БПП.
Приблизно 2,3 тис. грн. за два роки направив Тарас Рокутов, який балотувався в депутати Соборної районної у м. Дніпрі ради від БПП. За минулий рік він отримав від Дніпропетровської територіальної організації партії “Солідарності” 122,8 тис. грн зарплати та 22,5 тис. грн гонорарів.
Впродовж дня стільки подій відбувається, що до вечора не те що не пам’ятаю… Може й платив. А може й не платив. Не знаю. Не пам’ятаю”, — сказав Петро Трегуб. Він каже, що вийшов з партії приблизно у грудні 2017 року.
Трегуб був помічником депутата Дніпровської міськради Каміля Примакова. Наразі Примаков очолює фракцію “Солідарність” у Дніпровській міськраді та до грудня 2017 року працював заступником голови Дніпропетровської облдержадміністрації. Трегуб балотувався в мери Дніпра як самовисуванець.
На другому місці за сумою внесків — Ігор Джоболда, керівник Дніпровської районної організації “Солідарності”.
Віталій Пржелковський вніс майже 5 тис грн. Він був членом однієї з виборчих комісій від кандидата в народні депутати Руслана Білошицького по округу № 27 у Дніпрі. У 2016 році рух ЧЕСНО відніс Білошицького до технічних кандидатів які, ймовірно, підігравали БПП.
Приблизно 2,3 тис. грн. за два роки направив Тарас Рокутов, який балотувався в депутати Соборної районної у м. Дніпрі ради від БПП. За минулий рік він отримав від Дніпропетровської територіальної організації партії “Солідарності” 122,8 тис. грн зарплати та 22,5 тис. грн гонорарів.
Рокутов є співзасновником декількох компаній, у тому числі ТОВ “Буделектросіті”. Це підприємство з весни 2016 року періодично отримує замовлення від бюджетних структур міста Кам’янського (у минулому — Дніпродзержинськ) та навколишніх населених пунктів. Співзасновником “Буделектросіті” разом із Рокутовим є Ірина Морохова.
Її чоловік займав посаду заступника міського голови Кам’янського з грудня 2015 року по квітень 2017 року. Але в декларації Олег Морохов взагалі не зазначає статки членів сім’ї. Слід зазначити, що до призначення на посаду Олег Морохов був зареєстрований як підприємець за тією ж адресою, що і його дружина.
“Буделектросіті” вигравало тендери, у тому числі коли Морохов був при владі. Наприклад, у 2016 році компанію найняли для ремонту ліцею і для ремонту приміщень лікарні. Син Морохових Гліб станом на 2015 рік був заступником голови Дніпродзержинської міської організації БПП, яка висунула чинного міського голову Кам’янського Андрія Білоусова в кандидати на цю посаду.
“Опоблок” та агрегатний завод
У обласну організацію партії “Опозиційний блок” найбільшу суму, 9 тис. грн, вніс Михайло Разгоняєв. Він — член фракції “Опоблок” у Дніпропетровській облраді. У 2016 році депутат проігнорував 74 голосування. Він відданий “регіонал”: з 2006 року обирався депутатом то до Дніпропетровської облради, то до Верховної Ради від “Партії регіонів”.
Ярослав Лазунько з Кривого Рогу вніс 6,5 тис. грн. Він балотувався до Верховної Ради від “Опозиційного блоку”. Зазначав, що тимчасово безробітний.
По 5 тис. грн внесли Тетяна Книга, Олена П’яних та Валерій Бобко. Тетяна Книга була депутаткоюДніпропетровської обласної ради від “Партії регіонів” з 2010 до 2015 року. На момент балотування була радницею гендиректора ВАТ “Центральний гірничо-збагачувальний комбінат”.
Олена П’яних — директорка Дніпропетровської обласної громадської організації “Відродження Дніпра” та первинної профспілкової організації ПАТ “Дніпропетровський агрегатний завод”.
Перед співзасновників цієї організації — Євгеній Морозенко та Андрій Яцуба. Перший займає посадуголови наглядової ради ПАТ “Дніпропетровський агрегатний завод”, був депутатом Дніпровської міської ради та Верховної Ради від “Партії регіонів” і є племінником екс-голови Дніпропетровської облдержадміністрації Володимира Яцуби. Його син Андрій Яцуба — член правління заводу та екс-депутатДніпровської міської ради від “Партії регіонів”.
Окрім Олени П’яних, 5 тис. грн вніс і Валерій Бобко, голова правління агрегатного заводу. Приблизно 4,5 тис. грн вніс Євген Федоров, який теж, судячи з його резюме, працює на агрегатному заводі.
3 тис. грн внесла Тетяна Старовойтова, помічниця депутата Дніпровської міської ради від “Опоблоку” Віктора Ярового. У 2015 році вона балотувалась у депутати Дніпровської міської ради від партії “Опозиційний блок”, але не пройшла.
Донорка Тетяна Старовойтова без вагань підтвердила, що зробила внесок у розмірі 3 тис. грн у Дніпропетровську обласну організацію партії “Опозиційний блок” у 2017 році.
“Я не можу прокоментувати ситуацію з іншими членами партії. Це був одноразовий внесок від мене”, — сказала Старовойтова.
Бізнес-партнерство УКРОП
До обласної організації УКРОП єдиним внескодавцем була Ольга Товстік. Вона перерахувала 10,5 тис. грн.
ТОВ “Аркансіель” екс-депутатів облради Володимира Горба та Анатолія Непоради направило майже 25 тис. грн. У 2015 році вони були обрані депутатами Дніпропетровської обласної ради від УКРОПу. Восени 2016 року Горб написав заяву про дострокове припинення повноважень депутата облради. Він пропустив 100% комісій та сесій облради.
1 червня 2018 року стало відомо про смерть Анатолія Непоради.
Володимир Горб — партнер міського голови Дніпра Бориса Філатова та сестри Геннадія Корбана Вікторії. Горб і Філатов спільно володіють нежитловим приміщенням площею 1 838,7 кв. м. 15 тис. грн внесло ПП “Інтелс-Фінанс” Івана Мітіна, який був позаштатним радником голови ДніпроОДА Ігоря Коломойського.
“Громадська сила” з кишені Афанасьєва
Найбільше в “Громадську силу” вніс Олександр Афанасьєв — 9430 грн. Він керівник Дніпровської міської організації “Громадська сила”. Працював заступником міського голови Дніпропетровська з 2006 до 2010 року. Його дружина Тетяна — керівниця ТОВ “Отег”, яке записано на дружину лідера “Громадської сили” Загіда Краснова.
Реально “Самопоміч”
Шість людей внесли у “Самопоміч” по 1000 грн. Сергій Рульов — голова Дніпропетровської обласної організації партії “Самопоміч”.
Олександр Дука та Олег Бухтіяров — помічники депутата Дніпровської міськради від “Самопомочі” Олександра Лигіна. Бухтіяров — ще й керуючий справами Дніпропетровської обласної організації “Самопомочі”.
“У минулому році? Так, ми робили внески”, — каже Бухтіяров.
Олександр Дука очолює молодіжне крило Об’єднання “Самопоміч” у Дніпропетровській області, а Марина Якубук — міське. Андрій Толстих — голова Дніпровської міської організації партії “Самопоміч”, член виконавчого комітету Дніпровської міської ради. Єгор Москаленко був членом Дніпровської міської виборчої комісії від “Самопомочі”. Він співзасновник юридичної фірми “Легарт”.