Головні вимоги до моновлади Зеленського від США – прозорість в судовій та економічній сферах та незалежність від влади антикорупційних органів

07.07.2021 11:53   -

Україні слід зосередитися на п’ятьох ключових реформах, за допомогою яких уряд зможе розвинути досягнуті результати й в яких США готові допомогти Києву, –  заявив державний секретар США Ентоні Блінкен 7 липня на сесії “Сильна Україна в сильній європейській і євроатлантичній сім’ї” під час 4-ї Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, яка проходить у Вільнюсі.

Найперше — це законопроєкт щодо Вищої ради правосуддя і також законопроєкт про Вищу кваліфікаційну комісію суддів, які забезпечать прозорий процес відбору суддів. Другим є забезпечення прозорої процедури відбору керівництва Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, що заслуговують на довіру і які базуються на їхніх заслугах”, — зазначив Блінкен.

Третьою складовою дипломат назвав ​​прийняття закону щодо прозорого корпоративного адміністрування, що захищатиме незалежність наглядової ради, генеральних директорів і відповідає стандартам Організації економічного співробітництва і розвитку.

Четвертим етапом Блінкен визначив прийняття законодавства щодо “демілітаризації” та “деполітизації” та “масштабування” Служби безпеки України. Він зауважив, що СБУ та інші установи мають зосередитися на антикорупційній діяльності, зокрема у вищих ешелонах влади, що є п’ятим кроком.