Ганна Бондар розповіла, як призупинення Містобудівного кодексу загрожує містам України

04.07.2024 18:36   -

Ганна Бондар, голова робочої групи з розробки Містобудівного кодексу, розповіла журналістам “Голки” про тиск з боку Кубракова, який, за її словами, призвів до втрати фінансування важливих проєктів і несе загрозу кодексу та державної політики загалом, передає “Дніпро Оперативний“.

Після відставки Кубракова Мінінфраструктури оприлюднило новий законопроєкт “Про засади відновлення України”. Однак цей документ фактично є продовженням скандальної корумпованої містобудівної реформи 5655, яку лобіювала попередня команда міністерства. Оскільки Президент двічі відмовляється підписувати цю ініціативу, лобісти вирішили обійти його і просунути законопроект через Кабінет Міністрів. Таким чином з’явилася урядова постанова, яка є фактично клоном проєкта закону 5655.

Нещодавно Інститут громадянського суспільства заявив про неформальний тиск з боку Мінінфраструктури, очолюваного віцепрем’єром Кубраковим. Це призвело до втрати фінансування від “Говерли” (USAID), яка, своєю чергою, підтримувала розробку Містобудівного кодексу, проти якого виступали лобісти реформи 5655 та наразі є єдиною альтернативою цій ініціативі

Ганна Бондар, голова робочої групи з розробки реформи, пов’язує втрату фінансування та звільнення керівника “Говерли” Абрахама Габріеля з тиском з боку Кубракова. За її інформацією, ексвіцепрем’єр з відновлення України, звернувся до посла США з проханням зупинити фінансування 4 проєктів, включаючи Містобудівний кодекс та проєкти Асоціації міст України. 

У нас є інформація, що Кубраков звернувся до посла США і на стоп поставили фінансування 4 проєктів. Це не лише вже згадані містобудівний кодекс та проєкт Інституту громадянського суспільства. Це ще два проєкти Асоціації міст України, – зауважила Бондар.

Також Ганна Бондар висловила стурбованість з приводу, того, що Олександр Кубраков, після відставки, може розпочати співпрацю з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Вона зазначила, що якщо колишній віцепрем’єр матиме вплив на розподіл міжнародної допомоги, зокрема грантів, це може негативно вплинути не лише на якість формування державної політики, але й на діяльність громадського сектору.

Про цифровізацію та «системне здирництво» у будівництві, читайте в повному інтерв’ю — за посиланням