Громади Дніпропетровщини залучають міжнародну фінансову допомогу

03.12.2014 16:13   -
Автор:

За останні чотири роки в Дніпропетровський регіон було залучено майже 200 мільйонів гривень соціальних інвестицій – фінансова підтримка міжнародних фондів та організацій. Це найвищій показник в державі з реалізації проектів фондів технічної підтримки. Кожен третій проект, реалізований в Україні, впроваджується в нашому регіоні. І велику частина коштів для власного розвитку сьогодні залучають самі громади.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Це питання стало одним з ключових на підсумковій конференції обласної асоціації органів місцевого самоврядування, яка пройшла у Дніпропетровській обласній раді 3 грудня.
Так, цього року місто Зеленодольськ самостійно отримало грант Європейської Комісії «Підтримка заходів з підвищення енергоефективності у малих містах України» на суму майже 2 мільйони гривень; П’ятихатський район самостійно отримав грант на створення молочного кооперативу від Єврокомісії в рамках програми «Підтримка регіональної політики України» на суму майже 4 мільйони гривень; Томаківський район самостійно отримав грант від швейцарсько-українського проекту DESPRO на розробку стратегії розвитку сільської громади.
«Вже зараз наші села та міста «дозріли» до того, щоб самостійно залучати соціальні інвестиції. І це є основним результатом нашої роботи, коли громади працюють над власним розвитком як автономні самоврядні одиниці. Це вже стало системою. А щоб допомогти громадам в цьому питанні ми залучаємо кращих світових експертів-практиків», – зазначив голова облради Євген Удод.
В конференції поряд з керівниками місцевих громад взяли участь експерти міжнародних проектів та фондів – Швейцарсько-Українського проекту DESPRO «Підтримка децентралізації в Україні», проекту «Енергоефективність в громадах» GIZ, проекту ЄС ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», Фонду Ганса Зайделя.
Експертами було визначено, що найперспективнішим з огляду залучення підтримки сьогодні є співробітництво між окремими невеликими територіями нашої держави та європейських країн. У цьому напряму і буде працювати Дніпропетровська область наступного року.
Чи впораються керівники місцевих громад з новими вимогами, які висуває децентралізація влади? На це питання в ході конференції була отримана позитивна відповідь. Щоб керівники на місцях стали ефективними спеціалістами і навчилися самостійно розвивати свої території обласна рада залучає кращий вітчизняний і світовий досвід та експертів із Канади, Швейцарії, Польщі та Німеччини. Наступного року в області працюватимуть чотири навчальних проекти для органів місцевого самоврядування та депутатів.
Напередодні Дня місцевого самоврядування Євген Удод привітав усіх зі святом і вручив нагороди переможцям обласного конкурсу серед посадових осіб місцевого самоврядування 2014 року.
Довідково. До складу Дніпропетровської обласної асоціації органів місцевого самоврядування входить 371 місцева рада: 1 – обласна, 20 – міських, 22 – районних, 288 – сільських, 40 – селищних. Це більше 1,5 тис. територіальних громад та майже 9 тис. депутатів місцевих рад усіх рівнів.