Генплан Дніпропетровська засекретила СБУ, – головний архітектор міста

10.12.2015 12:00   -
Автор:

Інформацію про те, яким буде Дніпропетровськ через 20 років, вилучено з вільного доступу, пише Depo.Дніпро.
Чому так сталося, а також яким чином зміниться забудова Дніпропетровська через 100-тисячну “армію” тимчасово переміщених осіб, які “осіли” у місті, розповів начальник Головного архітектурно-планового управління Дніпропетровської міської ради, головний архітектор міста Дмитро Волик.

– У 2013 році Кабінетом міністрів України з Генпланів було знято гриф “Для службового користування”. Тим не менш, на сьогоднішній день його не можна знайти у відкритому доступі, в Інтернеті. Чому?
– Після розробки Генплану він був розміщений на сайті міськради, але в липні 2014 прийшов лист від керівника обласної СБУ про необхідність зняття цих матеріалів з публічного доступу “для виключення можливого планування диверсійних операцій”. Дійсно, матеріали Генплану – це прямий посібник для можливої ​​терористичної діяльності. Приміром, там описано розташування магістральних та інженерних мереж.
– Тобто самостійно прийняти рішення про публікацію Генплану тепер ви не можете?
– Так. До того моменту, поки не отримаємо відповідний лист про зняття обмежень. Або поки не зміниться сам Генеральний план … Зараз йде робота з коригування Генплану. З’являться нові матеріали. І тоді ми зможемо обговорювати можливість їх розміщення (у відкритому доступі.-ред.). Відомо, що тепер, згідно із законодавством, Генплан не повинен містити ніяких матеріалів обмеженого доступу. Тобто новий документ уже вийде в “відкритій” редакції.
Генплан Дніпропетровська засекретила СБУ, - головний архітектор міста - фото 1
– Коли очікується поява нової редакції?
– У грудні чекаємо на отримання матеріалів від розробників. Потім необхідно пройти процедуру громадського обговорення, потім експертиза, потім ухвалення депутатами міськради.
Далі в розмову включається заступник начальника управління Віктор Мішарін.
Генплан Дніпропетровська засекретила СБУ, - головний архітектор міста - фото 2
– У чому необхідність внесення змін до Генплану?
– За законом ми маємо право вносити зміни в Генеральний план один раз на 5 років. У прийнятому в 2007 році Генеральному плані ставилися певні завдання на кінець розрахункового періоду, тобто до 2027 року. На сьогоднішній день інша ситуація, і економічна в тому числі. Певні завдання з розвитку міста, наприклад – обсяги реконструкції житла, промислових підприємств, транспорту та ін., здаються нереалістичними. На сьогоднішній день інвесторів на реконструкцію за рахунок зносу застарілого житлового фонду немає.
– Хто виступає розробником змін до Генплану Дніпропетровська?
– Згідно з рішенням Дніпропетровської міськради від 30.05.2012 року, вони ведуться розробником генерального плану міста – Українським державним науково-дослідним інститутом “ДНІПРОМІСТО” (м.Київ).
– Чого ще торкнуться зміни?
– Новими проектними змінами передбачається звільнення промислових територій або їх перепрофілювання. Території, які втратили свої функції. На сьогоднішній день маса заводів, розташованих в інвестиційно-привабливих місцях на березі річки, втратили свою функцію, вони вимагають перепрофілювання. Це може відбуватися через зміну власника із заходом нових інвесторів, або сам власник змінює функцію на більш раціональне розміщення в цьому місці.
Генплан Дніпропетровська засекретила СБУ, - головний архітектор міста - фото 3
– На сьогоднішній день, за різними підрахунками, кількість тимчасово переміщених осіб оцінюється близько ста тисяч чоловік. Така зміна в демографічних показниках враховано у змінах до Генплану?
– У Генеральному плані розглядалося реалістичний і оптимістичний розвиток подій. Так, за оптимістичними прогнозами, чисельність населення Дніпропетровська до 2026 року повинна була б скласти 1100000 чоловік. Всі інші показники вже розраховуються від цього показника. У Генеральному плані даються конкретні пропозиції, де можна будувати. І яка забудова – садибна або багатоповерхова. А питання фінансування – це не питання проектувальників. Є ще уточнююча інформація – що, в яких кількостях можна будувати, на яких територіях, яка розміщена в окремому документі – Плані зонування територій.
– Що собою являє Дніпропетровськ з погляду зонування? Який тип територій переважає?
– У нашому місті існують такі типи функціонального призначення територій: промисловий, селитебний, рекреаційний, та ін. Отлично провести время вам помогут самые лучшие и красивые индивидуалки . Якщо приблизно оцінити в процентному співвідношенні, то більше третини територій зайняті промзонами. Під житловою забудовою – менше третини, рекреаційних територій, тобто місць для відпочинку – відсотків 10. Решта – комунальні території, транспортні та інженерні коридори і т.д.
– Наскільки, на Ваш погляд, необхідний доступ до Генплану громадянам, підприємцям?
– У даному контексті громадянам та підприємцям набагато простіше користуватися Планом зонування, який є у відкритому доступі. Наприклад, погодити з вимогами містобудівної документації вимоги щодо планування і забудови. Принципова відмінність – в Генплані відображаються інженерні питання, в зонінгі – ні.
– Чи передбачається в новій редакції розширення меж міста Дніпропетровська?
– Так. Передбачається приєднання селища Авіаторське. У стадії розробки проект землеустрою. Приєднання інших територій Генпланом не передбачено.