Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо масових порушень прав людини у окупованому Криму

17.12.2020 09:50   -

«Сьогодні Генеральна Асамблея ООН ухвалила оновлену українську резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна», – заявив 16 грудня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Ухвалена запропонована Україною резолюція містить суттєві тези і вимоги щодо окупаційної політики РФ у Криму, що стосуються масових порушень прав людини. Документ констатує, що Росія не виконує міжнародні зобов’язання у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права. Зазначається, що рівень дотримання прав людини в Криму після його окупації Росією значно знизився також через те, що РФ є учасницею меншої кількості відповідних міжнародних договорів, ніж Україна.

Резолюція чітко визначає нелегітимність органів і посадових осіб РФ в Криму у контексті посилення міжнародної політики невизнання спроби анексії Криму. На рівні ООН вперше зафіксовано, що такі посадові особи повинні розглядатися лише як «окупаційна влада Російської Федерації“, – відзначив Кулеба.

Зокрема, окупаційна російська адміністрація виправдовує свої протиправні дії під приводом пандемії коронавірусу. Ведення господарської діяльності на півострові здійснюється без належного планування, що призводить до виснаження екосистеми та природних ресурсів. Відбувається систематичне ігнорування прав меншин в частині доступу до освіти рідною мовою та утиски у сфері релігії.

У цьому контексті ГА ООН закликає РФ забезпечити безперешкодний та повний доступ до Криму для міжнародних моніторингових місій, зокрема Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні та СММ ОБСЄ. Резолюція закликає посилити взаємодію у рамках міжнародних структур, аби змусити Росію як окупаційну владу виконувати зобов’язання згідно з міжнародним гуманітарним правом.