В Японію прийшла весна

26.02.2021 14:40   -

У Кіото, Кітано Тенмангу, відбувся щорічний фестиваль сливи, але у зменшеному форматі.

Насправді саме цвіт сливи, а не сакури японці називали ханамі (перегляд квітів). У переклад з японської «ханасампо» означає «квітка прогулянка». Імператор Саґа (786 — 842 рр) схвалив практику вживати саке та бенкетувати під час ханамі. З того часу у середовищі аристократії та самураїв, а згодом і простих людей склалася традиція влаштовувати вечірки під квітучими деревами, що триває і до тепер.

Починається період споглядання квітів сакури з острова Окінава, де вона зацвітає у лютому і триває до початку травня у північних регіонах. В новинах передають як проходить «фронт цвітіння сакури» з півдня на північ.

У сучасній Японії ханамі складається з посиденьок та вечірок між квітучих дерев вдень чи вночі. Нічне ханамі називається «йозакура»., під час нічного милування на дерева вішаються ліхтарі. Милування сливою популярне серед старших людей, оскільки на милування сакурою збирається більше молоді, що створює більше натовпу і шуму. На противагу поширеному уявленню про ханамі як про спокійну медитацію, милування сакурою в Японії перетворюється на шумні вечірки. Існує навіть японська приказка «вареники краще за квіти», в якій японці жартівливо висміюють те, що люди за їжею на випивкою забувають за милування квітами.

У багатьох містах з цвітінням сакури починається навчальний рік у школі, – інформує wiki.

Спочатку привезені в Японію з Китаю сливи вважалися декоративними деревами, призначеними для садів знаті та громадських приміщень. Їх також ототожнювали з удачею і досі вважають, що вони відганяють зло. Ось чому так часто їх насаджено навколо святинь, храмів чи навіть приватних садів, там і проводяться урочистості, присвячені цвітінню сливи. Відбуваються вистави, веселі розваги та відкривають павільйони з мистецтвом та їжею на тему сливи. З початку лютого до середини березня Японія починає наповнюватися сплесками білого, рум’яного та яскраво-рожевого кольору. 

日帰りバスツアーのお知らせ<2/21・23・26河津桜>伊豆 河津桜 & 小田原 梅まつり と 金目鯛づくし膳 –  東京調布市の旅行会社さくらツーリスト株式会社

Споглядання цвіту сливи може дозволити трохи відпочити від метушні мегаполісу. Знаменитий замок Одавара, має 35 000 сливових дерев різних кольорів, форм та розмірів, встановлених навколо гаю Сога Бесшо Байрін та обрамлених знаковим фоном гори Фудзі. 

В японському маленькому курортному містечку Атамі, яке розташоване за годину від Токіо, відбувається не тільки фестиваль Kawazu-zakura – тип сакури, що цвіте в січні / лютому, – але в ньому також є чудовий сливовий сад, де можна спостерігати сливу та сакуру, котрі цвітуть водночас.

атамі-японія-3

Цвітіння Уме схоже на цвітіння вишні, але часто буває набагато яскравішим. Однак їх подібність досить велика, аби заплутати навіть самого обізнаного експерта.

В Японії майже у кожної квітки є свій власний фестиваль, і цвіт сливи не є винятком, адже фестивалі відзначають її красу по всій країні.

Червоні сливи починають цвісти біля головної святині, Храму Шимогоре, в лютому 2021 року.