Ще один крок до освоєння Марсу людьми з “Блакитної планети”

15.01.2021 12:07   -

Компанія Blue Origin, засновником якої є американський мільярдер Джефф Безос, успішно випробувала багаторазову ракету-носій New Shepard з оновленою капсулою для астронавтів.

Запустили в космос нову капсулу, щоб перевірити всі умови та зручності для астронавтів, перш ніж люди стануть пасажирами. Політ у четвер тривав 10 хвилин і досягав висоти 66 миль. 

Ця найновіша ракета New Shepard злетіла із Західного Техасу, несучи на борту капсулу з випробувальним манекеном. І ракета, і капсула успішно приземлилися. 

Оновлена шестимісна капсула оснащена останніми оновленнями для екіпажу: динаміки кабіни та мікрофони, настінні панелі для приглушення шуму двигуна, система попередження про безпеку та контроль температури та вологості. Прес-секретар заявляє, що компанія наближається до справжніх пасажирів, а не лише манекенів, але не повідомила, коли це може статися, – повідомляє AP.

Трансляцію випробування ракети оприлюднили на офіційній сторінці Blue Origin.

Запуск ракети для суборбітального космічного польоту відбувся 14 січня о 12:18 за тихоокеанським часом (19:18 за київським часом) із Західного Техасу.

Для ракети New Shepard це стало 14 місією, однак у четвер вперше запустили модернізовану версію ракети з оновленою капсулою для пасажирів. Обидва елементи системи запуску New Shepard, капсула та ракета, багаторазові.

Під час сьогоднішнього запуску ракета-носій успішно подолала лінію Кармана та успішно приземлилась поруч зі стартовим майданчиком. Сама капсула також зробила м’яке приземлення на парашутах на невеликій відстані.

У компанії зазначили, що тест системи «відбувся ідеально», а капсула New Shepard досягла максимальної висоти у 106 832 метри.

У компанії зазначили, що успішний тест оновленої капсули стане першим кроком до запусків з екіпажем на борту ракети. У планах компанії вже у 2024 році відправити людей на Місяць для створення колонії та розвитку інфраструктури на його поверхні.

Нагадаємо, у жовтні Blue Origin здійснила успішне 13-те випробування New Shepard із системою точного приземлення на Місяць, розробленою Національним аерокосмічним агентством США (NASA).

На борту ракети були 12 наукових вантажів, зокрема і система «Демонстрація сенсора виходу з орбіти, спуску і приземлення», розроблена NASA. Ця система має забезпечити високоточне приземлення космічних апаратів на поверхню супутника Землі. У перспективі ця система уможливить довготривалі космічні дослідження, а також зможе застосовуватися і для освоєння Марса.