Добре злетів, але поганенько сів

10.12.2020 16:00   -

Прототип космічного корабля для польотів на Марс Starship вибухнув під час чергових випробувань в Техасі. Трансляція зльоту і посадки велася на YouTube-каналі SpaseX.

Корабель SN8 стартував на космодромі в техаському селищі Бока-Чіка. За декілька хвилин він досяг заданої висоти і почав плавний спуск. Під час посадки він нерівно опустився на асфальтовану площадку, після чого вибухнув.

«Низький тиск в паливному бачку під час посадки призвів до високої швидкості приземлення, що стало причиною жорсткої (і яскравої!)) Посадки», – йдеться в повідомленні SpaseX.

Але навіть за такого приземлення, глава компанії Ілон Маск високо оцінив результати проведених випробувань.

«Успішний зліт, перемикання на верхні паливні баки і точне управління закрилками аж до точки приземлення, – написав він у Twitter. – Ми отримали всі необхідні дані! Вітаю команду SpaceX, чорт забирай! »

Майже всі випробування прототипів Starship SN8 закінчувалися невдало. У тому числі і попереднє, яке відбулося 14 листопада. Тоді в ході стратегічних вогневих тестів, які передбачають запалювання двигуна без запуску ракети, фахівці втратили контроль над гідравлічною системою. Однак інші системи показали хороший результат, наприклад захисний клапан ракети.