Дельфіни-лоцмани збилися з курсу і застрягли – люди намагаються врятувати всіх живих

24.09.2020 09:12   -

Майже 400 дельфінів загинули в Австралії.

Рятувальна операція успішно врятувала 50 із 500 дельфінів, які опинились біля західного узбережжя Тасманії, який є окремим штатом Австралії, та подужали допомогти ще 30. Місцева влада заявила, що роботи з порятунку триватимуть «до тих пір, поки будуть живі тварини».

«Поки вони ще живі та перебувають у воді, все ще є надія. Але з часом вони стають млявими через виснаження», — розповів Нік Дека, представник служби парків та дикої природи Тасманії.

За даними влади, дельфіни з невідомої причини масово викидались на берег. Це найбільша масова загибель дельфінів в Австралії за всю історію спостережень.

Морська вчена Ванесса Піротта сказала, що цей вид часто бере участь у подібних інцидентах: “Вони дуже соціальні тварини, і їх можна зустріти у великих групах, також відомих як стручки, і, на жаль, у цьому випадку стався нещасний випадок або деякі особи могли здійснили неправильну навігацію, і тепер вони застрягли”.

Ці види надзвичайно спокійні. Ці величезні тварин із розвиненим інтелектом можуть зрозуміти діяльність, що відбувається поблизу них. Але експерти стверджували, що ті дельфіни, які вижили, можуть з часом стати слабкими, оскільки відсутність можливості жити в природному середовищі може рано чи пізно призвести до їх смерті, – повідомляє businessner.

За допомогою стропів та різного іншого спорядження майже 50 дельфіни, що вижили, супроводили назад у море. Це зробила команда з 60 рятувальників, і вони назвали це великим успіхом.

Вчені вважають, що такі події мали місце з різних причин. Можливо, дельфінів привабила до берега риба, і в результаті вони були дезорієнтовані.

Дельфіни-лоцмани не належать до видів, що зникають. Ці кити можуть важити більше трьох тон із середнім ростом більше 7 футів. Важко вказати точну кількість цих тварин, але вчені стверджують, що в усьому світі їх нараховується понад 1 мільйон .

До речі, щороку біля берегів Австралії та Нової Зеландії під час сезонної міграції пропливають тисячі дельфінів і китів. Під час такої міграції вони часом викидаються на берег, але точна причина цьому невідома.

Дослідники припускають, що тварини можуть потрапляти на берег, пливучи за лідером зграї; той із різних причин може повести решту не в той бік. Свою роль грає і соціалізованість дельфінів: побачивши тварин свого роду на узбережжі, вони можуть просто помандрувати в їхній бік і також опинитися на березі.

Рятувальні групи тепер будуть вилучати сотні туш дельфінів, розкиданих уздовж узбережжя — план очищення ще розробляється. Раніше туші закопували на березі або витягували у відкрите море.

Рятувальна група за допомогою спеціального обладнання відштовхує китів з узбережжя у воду. Якщо вони добре себе почувають — їм допомагають відплисти ще далі від берега.