Forbes опублікував список найбагатших – Ахметов, Пінчук і Жеваго збільшили капітали в рази

07.05.2021 13:56   -

У рейтингу «100 найбагатших українців 2021» авторитетне видання поставило Ігоря Коломойського лише на 4 місце. Традиційно, цей список з великим відривом очолює Ринат Ахметов з капіталом – 7,6 мільярда доларів, на другому місці розмістився бізнесмен і «Почесний громадянин Дніпра» Віктор Пінчук – 2,5 млрд доларів, а от третє місце несподівано зайняв керівник «Ferrexpo» Костянтин Жеваго. Його стан зараз оцінюється в 2,4 мільярда доларів, що, з урахуванням великої динаміки зростання капіталу, вже найближчим часом дозволить йому обігнати вищезгаданого Віктора Пінчука. П’ятий президент України Петро Порошенко за останній рік опустився в рейтингу з третього місця на сьоме, хоча і дещо збільшив свій капітал з 1,4 до 1,6 млрд доларів.

У квітні Forbes у 35‑й раз опублікував список найбагатших людей планети. До нього ввійшли 2755 мільярдерів – більше, ніж будь‑коли. Лідерство зберіг Джефф Безос, що його оцінюють у $177 млрд, за ним ідуть Ілон Маск ($151 млрд) і Бернар Арно ($150 млрд). Безпрецедентне грошове напомпування у відповідь на пандемію призвело до буму на фондових ринках. У результаті сукупні статки всіх учасників списку підскочили на 64%, до рекордних $13,1 трлн. Серед них – семеро українців із загальним статком $19 млрд, або 0,15% від сумарного капіталу найбагатших.

Найзаможніші люди України знавали й ліпші часи: 2013‑й, як і раніше, залишається найуспішнішим для вітчизняного капіталізму. Однак і українські активи додали у вартості за рік.

76 учасників з першої сотні українського списку за рік збільшили свої статки. Багатство першої сотні зросло на 42%, до $44,5 млрд. Як наслідок – вхідний квиток у сотню подорожчав на третину, до $125 млн. За рік список оновився на 21%: 14 учасників потрапили до переліку вперше, семеро – повернулися після перерви. Серед абсолютних новачків найбільше представництво – в IT та енергетиці.

На руку найбагатшим українцям зіграло зростання котирувань ключових експортних товарів – нафти, сталі, пшениці й кукурудзи. Навесні 2021‑го зростання цін на сировинні товари лише прискорилося, створюючи непоганий зачин для збільшення статків учасників національної сотні і в 2022 році. Втім, і для несировинних активів мав місце ефект низької бази порівняння: торішні оцінки формувалися на тлі невизначеності, змішаної з панікою.

Порівняно з торішнім рейтингом статки Ахметова зросли в 2,7 раза, з $2,8 млрд до $7,6 млрд. Активи Пінчука збільшилися з $1,4 млрд до $2,5 млрд, а Жеваго – з $1,1 млрд до $2,4 млрд.

Статки Ігоря Коломойського оцінили в $1,8 млрд (+0,8 млрд порівняно з 2020 роком), Геннадія Боголюбова – у $1,7 млрд (+0,5 млрд), Олександра і Галини Герегів – у $1,7 млрд (+0,4 млрд).

Як рахує Forbes

  • 1. Forbes оцінює статки найбагатших людей світу за методикою, яка вдосконалюється з 1987 року. Щоб визначити сотню найбагатших, ми оцінили статки понад 200 мільйонерів, понад пів тисячі їхніх бізнесів, а також належні їм об’єкти нерухомості в Україні і за кордоном.
  • 2. Статки бізнесмена – це оцінка вартості належних йому активів: акцій підприємств, нерухомості, транспортних за- собів, предметів мистецтва, рахунків у банках і готівки.
  • 3. Ліквідні акції публічних компаній оцінені за ринковою вартістю станом на 9 квітня 2021 року.
  • 4. Приватні компанії оцінюються на підставі фінансових показників та інформації про обсяги продажів за останній доступний період шляхом порівняння з вартістю аналогічних українських і глобальних компаній, а також компаній, які були об’єктами злиття і поглинання останніми роками.
  • 5. Сімейні бізнеси, що ними управляють спільно, оцінені як сума часток всіх членів сім’ї. Бізнеси, де-факто керовані одноосібно, враховані в оцінці їхнього фактичного власника, навіть якщо його частки формально належать іншим членам сім’ї або третім особам.
  • 6. Вартість непублічних компаній у сфері IT розрахована на підставі оцінок експертів і учасників ринку, доступної інформації про фінансові результати і про залучення капіталу.
  • 7. Активи, які не генерують грошового потоку, оцінені за ліквідаційною вартістю.
  • 8. У список занесені тільки громадяни України.
  • 9. Вік учасників списку вказано станом на 1 травня 2021 року.