Фінляндія та Швеція подадуть заявки до НАТО вже у травні

26.04.2022 09:45   -

Фінляндія та Швеція спільно висловлять бажання вступити до НАТО вже у травні, – повідомляє Reuters з посиланням на інформацію місцевих ЗМІ – фінської Iltalehti та шведської Expressen.

Як зазначається, вторгнення Московії в Україну змусило Швецію та Фінляндію замислитися над тим, чи є їхній давній військовий нейтралітет кращим засобом забезпечення національної безпеки, ніж участь в оборонному альянсі.

За даними Iltalehti, лідери Фінляндії та Швеції планують зустрітися 16 травня, а після цього публічно оголосити про свої плани подати заявку на вступ до Альянсу.

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто відмовився від коментарів, але повторив свою думку про те, що він хотів би, щоб Фінляндія та Швеція зробили такий вибір.

Aftonbladet окремо повідомила з посиланням на джерела, близькі до шведських урядових органів, що США та Велика Британія пообіцяли Швеції збільшення військової присутності, посилені військові навчання та рішучу політичну підтримку під час можливого процесу подання заявки до НАТО.

Міністерство закордонних справ Швеції відмовилося коментувати інформацію Expressen та Aftonbladet.

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила два тижні тому під час візиту до своєї шведської колеги Магдалене Андерссон, що вона очікує, що Фінляндія ухвалить рішення про подання заявки на членство в НАТО протягом кількох тижнів.

Стокгольм переглядає політику безпеки, зокрема можливість членства в НАТО, результати мають бути представлені до середини травня.

Правлячі соціал-демократи Швеції також окремо переглядають свої давні заперечення проти членства в НАТО. Очікується, що вони закінчать пізніше 24 травня.

13 квітня газета Svenska Dagbladet написала, що Швеція вступить до НАТО: нібито прем’єр уже ухвалила рішення про це.

Того самого дня глава фінського уряду Санна Марін заявила, що Фінляндія ухвалить рішення, вступати в НАТО чи ні, протягом декількох тижнів.

Наступного дня московити стали погрожувати Фінляндії та Швеції “за НАТО” ядерною зброєю та “іскандерами”.