Філатов розповів про фінансові втрати для Дніпра, руйнівну компашку Коломойського і погрози від влади

21.07.2020 11:55   -
Автор:

Мер Дніпра Борис Філатов поділився в інтерв’ю DW своїми турботами про місто та загрозами від нової влади місцевому самоврядуванню. 

Ми вибрали найцікавіше з відео Дніпровського голови німецькому виданню.

Філатов переконаний, що Зеленський розбудовує КПРС – монопартію, яка намагається взяти під контроль усі можливі і не можливі вертикалі влади, навіть місцеві органи самоврядування так само, як партія регіонів, методи подібні. Наприклад штампування кримінальних справ Порошенкові, які очевидно і зрозуміло є політичними репресіями.

Зеленський заявляє, що мери, які проти вертикалі влади – вони і проти президента, і мало не проти України. “Партія регіонів” теж хотіла отримати повний політичний диктат, але не вийшло, це явно нездійснена мета, неможливо країну зламати через коліно, – запевняє Філатов.

Ось яку оцінку дав мер Дніпра чинній владі: «Вони, як діти, розважаючись намагаються розбирати, колупають країну, наче іграшку, але країна не іграшка, а вони ж не просто злі діти».

Про здобутки моновлади й наслідки для міста, Борис Філатов сказав таке:

«Очевидні речі, що звичайно зараз йде наступ на права місцевого самоврядування. Відбувається тотальне згортання, декларується одне, говориться інше, робиться третє, а думається мабуть геть інше. Мінус 3 мільярди для Дніпра  цього року завдяки новій владі. Зі мною зовсім не розмовляють, мабуть через мою незалежність».

Були і погрози, і тиск від влади: «Мене не треба любити чи грати зі мною в «ромашку». Я мер обраний більшістю тергромади, сподіваюся успішний мер, ми живемо у вільній країні, коли вільно висловлюють свою думку, це не значить, що треба через своє незадоволення присилати поліцію зі спецпідрозділами з автоматами на горводоканал, або переказувати «привіти» через третіх осіб, що з Філатовим розмова одна – або заява про звільнення, або посадимо в тюрму», – поскаржився мер.

Ось як прокоментував Філатов свої стосунки з олігархом із Дніпра – Коломойським.

«Я хочу аби Коломойський про мене забув. До чого б не доторкнувся Коломойський і вся їхня компашка все лежить у руїнах, перетворюється на тлін і порох: аеропорт, футбольний клуб, недобудований баскетбольна арена, будинок офіцерів, колишній картинг центр… Коли знищують клуб Дніпро з десятками роками успішної футбольної історії, коли з аеропорту Дніпра  квиток до Києва коштує дорожче за квиток до Нью-Йорка  Саме до мера приходять і скаржаться, кажуть, що це ж ваш партнер, може треба якось вгамувати апетити, має бути соромно. А вони у відповідь ллють страшний бруд з підконтрольних телеканалів, створюють фейки».


Мер ділиться планами, хвалиться здобутками й скаржиться на штучні перешкоди: «Зроблено за п’ять років більше, як за попередні 30: запустили ліфти, які подекуди не працювали 25 років, змінили транспортну систему, запустили нові тролейбусні маршрути, запустимо придніпровські електробуси, дахи, ремонти і це за попередньої «поганої» влади, а зараз все гальмується, а я хочу завершити розпочати. Нам не дають передавати повноваження і фінанси вниз до районів, аби займатися великим інфраструктурними проєктами: мостами, аеропортами, метром, лікарнями,  а не дитячими майданчиками і асфальтуванням дворових доріжок. Довелося створювати політичну партію у відповідь на наступ, не вдасться відсидітися, якщо хтось думає відсидітися, якщо політикою не зайнятися зараз, вона займеться нами потім, вона вже займається нами».

Ось таку відповідь отримали журналісти на питання про зустрічі із західними дипломатами:

«Відбулися неодноразові  конфедиційні розмови з послами великою про наступ на  права самоврядування, застосування адмінресурсу, порушення необґрунтованих кримінальних справ».

Філатов розповів, що відкрито аж 286 кримінальних справ проти дніпровської мерії, всього 30 дійшли до суду і лише 1 вирок. І так відбувається не тільки у Дніпрі скрізь по країні, у Черкасах та Чернівцях, запевняє мер.

Нагадаємо, що раніше в інтерв’ю українському каналу Філатов пригадав невиконані обіцянки про непотрібність держдач, які треба передати українськім дітям, про літаки та кортежи, які непотрібні. А також обурився, що мерів звинуватили у сепаратизмі, через відстоювання ними самостійності у справах місцевого самоврядування, і це закидає людина, яка під час війни виступала з концертами на корпоративах у Москві, коли ми тут в Україні зупиняли новоросію.

Автор – Боніфацій