Філатов: «Дніпро власним коштом купує генератори, облаштовує Пункти незламності і будує укриття для стратегічних підприємств»

26.11.2022 16:27   -

Блекаут, який днями пережила Україна, був безпрецедентним не лише за час війни, а й всі роки незалежності. 

Про те, як Дніпро відновлювався після знеструмлення, що саме можуть забезпечити генератори, і що зробило місто, аби бути готовим до різних сценаріїв, мер Борис Філатов розповів в інтерв’ю ZN.UA.

Так, пояснюючи, чому містяни тривалий час були без світла, він зауважив, що російські терористи б’ють саме по розподільним потужностям. Через це навіть за наявності високого рівня генерації енергію просто неможливо перерозподіляти. 

Водночас навіть після відновлення живлення, планові та аварійні відключення все одно триватимуть. 

Філатов наголосив, що місто коштом свого бюджету придбало низку потужних генераторів. Їхнє головне завдання — відкачувати каналізаційні стоки, воду з підземки та забезпечувати аварійне скидання води із системи опалення у разі сильних морозів. Вони можуть живити лікарні, але втримати ними всі системи у мільйонному місті технічно неможливо, пояснює Філатов. Крім цього, вони потребують чималої кількості палива. 

«Все, що ми замовляли та купували за час війни — виключно коштом міського бюджету. Я не знаю, як іншим містам, але Дніпру держава не дає жодної копійки», — коментує ситуацію Філатов в інтерв’ю. 

Також, враховуючи намагання росіян поцілити по стратегічних підприємствах, місто профінансувало 100 мільйонів гривень на будівництво укриттів на Південмашу.

Крім цього, у Дніпрі облаштували Пункти незламності у терцентрах і райадміністраціях. Там є генератори, тепловентилятори. Нині ще сорок таких точок розгортають у школах. «У нас є запас генераторів, які будуть там встановлені для забезпечення незалежного електропостачання, та стратегічні запаси палива»,— сказав мер.

Говорячи загалом про входження міста в зиму, Філатов підкреслив, що Дніпро має міцну опору  на свої сили та людей: «Поясню.  Я встановив чудові стосунки з ДТЕК, ОВА, зокрема, на рівні виконавців, ми не чинимо один одному підступів, не робимо підлостей. Є відмінні відносини з газовими компаніями».