Ескалація насильства на релігійному ґрунті

29.10.2020 16:54   -

Троє людей загинули внаслідок нападу ножем на церкву у французькому місті Ніцца.

Мер Ніцци Крістіан Естрозі заявив, що в центрі базиліки Нотр-Дам стався “теракт”.

Knife Attack in Nice Is Terrorism, French Officials Say - The New York Times

Одну літню жертву, яка прийшла помолитися, “практично позбавили голови”. Пізніше підозрюваного було застрелено та затримано.

Унаслідок нападу загинуло троє людей — чоловіка та жінку він вбив у церкві. Ще одна жінка намагалася втекти і була вбита в барі на вулиці. Про це мер Ніцци Крістіан Естрозі повідомив у Twitter.

Поліція не пропонує одного мотиву нападу в Ніцці. Однак це випливає з тих протестів у деяких країнах, викликаних захистом президента Макрона мультфільмів, на яких зображений пророк Мухаммед. У деяких країнах звучать заклики до бойкоту французьких товарів, повідомляє bbc.

Тим часом у четвер вранці відбулися ще два напади, один у Франції та один у Саудівській Аравії.

Нападника застрелили в Монфаве поблизу Авіньйону після погрози поліції пістолетом. А на охоронця напали біля консульства Франції в Джидді в Саудівській Аравії. Підозрюваного було заарештовано, а охоронця доставлено до лікарні.

Сьогодні, через дві години після вбивства трьох людей у церкві Ніцци, у Парижі стався новий напад. Цього разу зловмисник зі зброєю намагався напасти на поліцейських у столичному районі Монфаве, теж вигукуючи: «Аллаху акбар».

Поліція вчасно відреагувала — нападника розстріляли на місці, перш ніж він встиг вистрілити з пістолета, який тримав у руці.

Чоловік помер від поранень, наразі проводиться розслідування.

У поліції заявили, що розглядають усі версії, проте поки не бачать ознак релігійного характеру нападу.

Серія атак сталася через кілька днів після того, як повʼязане з терористичним угрупованням «Аль-Каїда» видання Thabat закликало до насильницьких дій та індивідуального джихаду у Франції, зокрема біля релігійних споруд — як християнських, так і мусульманських.

Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон, написавши твіт на англійській та французькій мовах, заявив, що Великобританія “непохитно” підтримує Францію.

Туреччина, яка протягом останніх днів бачила зв’язки з Францією через висловлювання пана Макрона, рішуче засудила “дикунську” атаку ножем.

Витоки спалаху агресії

Напад у четвер має відгомін ще одного нападу на початку цього місяця поблизу школи на північний захід від Парижа. Семюелю Паті, який був вчителем у місті Конфланс-Сент-Онорін, кілька днів було обезголовлено після показу суперечливих мультфільмів на пророка Мухаммеда деяким його учням.

Is France's response to Samuel Paty murder deepening divisions? | Middle  East Eye

17 жовтня за 10 км від Парижу, 18-річний хлопець обезголовив учителя місцевої школи Самюеля Петі за образу пророка Мухаммеда. Учитель читав лекції з громадянського виховання і показав учням карикатури на пророка, які викликають негативну реакцію серед мусульман. Лекція стосувалася релігійного екстремізму.

Після вбивства хлопець опублікував у Twitter відрізану голову жертви і звернувся до президента країни: «Я стратив одного з твоїх псів, який посмів принизити Мухаммеда», — написав він. Соцмережа заблокувала його акаунт. Поліція намагалася затримати хлопця, але він став погрожувати ножем. Його застрелили. Перед смертю він нібито крикнув: «Аллаху Акбар». Згодом з’ясувалося, що вбивця — уродженець Москви.

Samuel Paty, teacher beheaded in France, awarded Legion d'Honneur - The  Washington Post

Вбивство посилило напруженість у Франції, а спроба уряду розправитися з радикальним ісламом розлютила Туреччину та інші країни.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган був серед тих, хто закликав до бойкоту французьких товарів.

Ситуація погіршилася після того, як карикатура на пана Ердогана з’явився в сатиричному журналі Charlie Hebdo.

France to enter second lockdown amid record coronavirus surge - glbnews.com

Поліція посилено охороняє місця масового скупчення людей напередодні Дня всіх святих.

  • На минулому тижні в Парижі напали на двох жінок алжирського походження, які прогулювалися з дітьми в парку біля Ейфелевої вежі. Жінок госпіталізували з ножовими пораненнями. Атака сталась на тлі обурення французького суспільства з приводу вбивства вчителя, яке скоїв ісламіст із Москви.
  • Протягом 17—18 жовтня правоохоронці затримали 11 осіб за підозрою у причетності до організації вбивства. 19 жовтня затримали 4 школярів, які могли навести вбивцю на викладача.