Експерт розповів, як громадські організації впливають на дніпрян та владу

16.04.2018 17:15   -
Автор:

На сьогодні влада та громадські організації погано взаємодіють через певну недовіру до активістів та небажання представників місцевої влади співпрацювати із ними.
Таку думку висловив Голова Українського Центру Соціального Партнерства Віталій Жеганський в спеціальному коментарі Інтернет-виданню «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ».
Серед позитивних моментів в роботі ГО у Дніпрі експерт виділив:
– підвищення громадянської активності;
– налагодження діалогу між громадянами та місцевою владою;
– відкриття для мешканців міста інструментів участі у прийнятті рішень місцевою владою (громадський бюджет, електронні петиції тощо.);
– згуртування громади навколо вирішення найбільш важливих проблем міста.
Негативні моменти, за словами Віталія Жеганського:
– створення «кишенькових» ГО для співпраці із місцевою владою, які можуть виконувати доручення від влади;
– зловживання деякими ГО у своїй діяльності можливими важелями впливу на різні владні та приватні структури, з метою отримання власної вигоди;
– недостатня згуртованість ГО у місті навколо важливих проблем.
Серед перспектив які можна виділити:
– ефективна робота та співпраця Коаліції громадських організацій «Дніпровські Реформи» (КДР) у Дніпрі;
– підтримка та розвиток громадського сектору із боку влади, бізнесу, міжнародних догорів;
– популяризація та підвищення громадянської активності шляхом розповсюдження інформації про можливості для громади брати участь у житті міста.
«Співпраця ГО із місцевою владою може відбуватись різними шляхами, в тому числі делегування повноважень від місцевих органів влади громадським організаціям на виконання певних завдань для покращення взаємодії між ними. Також формою взаємодії можуть бути публічні консультації, громадські слухання та круглі столи із обговоренням важливих для міста питань перед тим як приймати відповідні рішення місцевою владою. На сьогодні цей процес нажаль відбувається дуже рідко, через певну недовіру до громадських активістів та небажання представників місцевої влади співпрацювати із ними. Водночас можна сказати, що цей процес рухається вперед і є невід’ємною частиною інтеграції нашого громадянського суспільства в європейську модель співпраці між органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями», – сказав Віталій Жеганський.