Експерт оцінив заяву Коломойського про дозвіл на люстраційну перевірку

16.12.2014 10:21   -
Автор:

Відповідно до положень закону про «очищення» влади, голови обласних державних адміністрацій зобов’язані протягом десятиденного строку подати заяви про згоду на проведення добровільних перевірок на предмет відповідності новому законодавству, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.
Голови Дніпропетровської, Київської та Житомирської облдержадміністрацій Ігор Коломойський, Володимир Шандра та Сергій Машковський дали дозвіл на проведення щодо них процедури люстрації.
Заяви голів ОДА в ефірі радіостанції прокоментував політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.
Як ви оцінюєте такі заяви?
– Варто зазначити, що подібні заяви були від керівників Черкаської та Одеської ОДА. Перелік розширюється. Я думаю, що насправді у найближчий тиждень нас очікують такі ж заяви від усіх губернаторів України, тому що це виконання норми закону про «очищення» влади. У ній встановлено, що губернатори зобов’язані протягом десятиденного строку подати відповідні заяви. Якщо вони їх не подадуть, то це є підставою для їх звільнення. Тобто голови ОДА зараз формально виконують норму закону.
Хто буде проводити люстрацію?
– Всю роботу веде і координує Міністерство юстиції України. Під його контролем при кожному органі державної влади створюється або уповноважений орган, або уповноважена посадова особа, яка технічно виконує цю функцію, тобто збирає документи, перевіряє чиновників.
Наскільки публічної буде ця процедура?
– У наших умовах з цим можуть виникнути проблеми, але я думаю, що чиновникам першого рангу публічності не уникнути. Ті дані, які, наприклад, сьогодні оприлюднили губернатори, дуже цікаві для ЗМІ. Я думаю, що громадськість буде активно підключатися до цих процесів.
Разом з тим, я хотів би підкреслити, що сьогоднішня заява губернаторів має і політичний підтекст. Таким чином, влада реагує на ті зауваження Венеціанської комісії, які прозвучали щодо закону про люстрацію.