Екологічні активісти не усвідомлюють наслідків зупинки заводів, – експерт

31.10.2018 17:45   -
Автор:

Активісти, які виходять на екологічні протести в промислових містах, не усвідомлюють наслідків зупинки підприємств, що наповнюють місцеві бюджети, – вважає правозахисник Василь Сметана.
Закриття підприємств зменшить кількість викидів у повітря, але остаточно доб’є економіку України, що і так переживає не найкращі часи. Таку думку висловив правозахисник Василь Сметана в ефірі телеканалу «112 Україна», повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на «ГЛАВКОМ»
За його словами, активісти, які виходять на екологічні протести в промислових містах, не усвідомлюють можливих наслідків зупинки підприємств, що наповнюють місцеві бюджети. «Ці протестні настрої «хтось штучно збирає», – вважає експерт. І додає, що насправді це те ж саме, що боротися проти створення робочих місць, проти роботи взагалі і за падіння рівня життя.
«Тому що, від підприємств, що наповнюють місцевий бюджет, наприклад, у тому ж Маріуполі залежить чверть населення. Відповідно, якщо завтра це виробництво зупинять, люди просто втратять роботу, і протестні настрої одного характеру перейдуть в протестні настрої іншого характеру. Тому я вважаю, що хтось просто експлуатує екологічні гасла», – говорить експерт в розрізі майбутніх президентських і парламентських виборів.
За його словами, зупинка заводів призведе до того, що сто тисяч чоловік будуть шукати собі інше місце проживання, а в місті почнеться соціальна криза.
Юрист нагадує, що міністерство природних ресурсів регулярно видає ліцензії, дозволи і контролює викиди цих підприємств.
«Самі підприємства теж звітують про зниження викидів через встановленого обладнання. Вони працюють з Мінприроди, отримують дозволи на небезпечні викиди, і це постійний діалог. Тому я впевнений, що у держави є необхідні важелі для роботи з такими підприємствами … Але не може одне підприємство, що і так вкладає дуже багато грошей (в модернізацію, – ред.), все це потягнути. Держава повинна сама показати, що зацікавлена в зміні екологічної ситуації в місті», – підсумував експерт.