Edumus успішно реалізується в освітніх закладах Січеславщини

24.11.2021 10:08   -

У восьми школах на Дніпропетровщині з вересня цього року до викладання долучились професіонали різних галузей, щоб осучаснити освітній процес. В закладах освіти Дніпра, Кривого Рогу та Першотравенська запрошені вчителі діляться з учнями практичними знаннями та власним досвідом в тій галузі, в якій вони є спеціалістами, – повідомляє ДніпроОДА.

Проєкт Edumus єднає соціально відповідальних та небайдужих до стану шкільної освіти вмотивованих професіоналів. Вони викладають в школах області фізику, інформатику, економіку, історію, технології. На таких уроках основна увага приділяється практичним кейсам, що включають завдання, спрямовані на формування сучасних компетентностей в учнів.  

 Урок інформатики в Першотравенській ЗОШ № 3. Вчитель Ганна Сарибога

“Сучасний світ – це постійний виклик. Виклик до активних змін. Одна зі сфер життя, яка потребує найшвидших змін – це освіта. Завдяки відкритому простору та інтернету, ми маємо можливість залучати кращих з найкращих вчителів для проведення цікавих занять для учнів з різних шкіл, не зважаючи чи це велике місто, чи то невеличке містечко. Ми щиро вдячні команді Edumus за чудову ініціативу та чекаємо на розширення проєкту на всі школи Дніпропетровської області”, – прокоментувала участь в програмі шкіл Дніпропетровщини Ольга Горб, заступниця голови Дніпропетровської обласної адміністрації.

“Я дуже рада та пишаюсь, що також можемо зробити свій хоча б маленький внесок у реформу освіти, та вдячна, що школи активно долучаються. Залучення професіоналів до шкіл – це найкраща світова практика. Велика вдячність за підтримку Дніпропетровській ОДА, керівництво якої завжди підтримує гарні ініціативи та інновації”, – зазначила радниця проєкту Edumus  та радниця міністра цифрової трансформації Яніка Мерило.

Серед партнерів програми в Дніпропетровській області – Noosphere Engineering School, представниця якої, Ганна Сарибога, викладає інформатику та робототехніку онлайн в Першотравенській ЗОШ № 3. Очолюючи інженерну лабораторію КПІ Інжинірингової школи Noosphere, пані Ганна з великим натхненням ділиться з учнями своїми практичними знаннями з програмування та робототехніки. Але не тільки учні, а і шкільні вчителі мають змогу вдосконалювати свої знання і навички завдяки таким професіоналам. 

“Як молодий спеціаліст, я намагаюсь ще ретельніше готуватися до своїх уроків, щоб відповідати рівню висококласних спеціалістів, таких я наша вчителька за програмою Edumus”, – ділиться своїми враженнями викладачка інформатики Першотравенської ЗОШ № 3 Вероніка Павленко.

Школа 31, м.Дніпро

Деякi із залучених спеціалістів програми Edumus практикують змішану форму навчання. Едуард Клюєв, старший науковий співробітник в Інституті геотехнічної механіки ім. М.С. Полякова НАН України, наприклад, мешкає у Новомосковську, однак викладає у першотравенській школі фізику у 8му класі. На перші два уроки він завітав у школу особисто, щоб встановити контакт з дітьми та зануритись в шкільну атмосферу. Подальші уроки він успішно проводить в форматі онлайн. 

“Разом зі шкільною вчителькою ми вирішили надати можливість учням написати власні проєкти з будь-якої теми згідно програми, які вони мають захистити в кінці навчального семестру. Восьмикласники дуже пройнялись цією ідеєю і ретельно готуються до захисту”, – розповідає про процес викладання Едуард. “А для мене особисто участь в проєкті розкрила інтерес до публічних виступів, я вчусь працювати з аудиторією: правильно ставити запитання, активізувати слухачів для ефективної роботи”, – додає спеціаліст.  

Долучилась до участі в програмі Edumus і Криворізька гімназія № 46. Там для 5х класів предмет технології у форматі онлайн викладає Інесса Некрасова з Маріуполя. Під час уроків діти із задоволенням виготовляють власноруч вироби з підручних матеріалів, вчаться естетиці та працьовитості. А оскільки Інесса економіст за освітою та швачка за покликом душі, то, відповідно, в процесі проведення уроків з праці, вчителька формує у п’ятикласників ще й підприємницькі навички. 

“Діти дуже люблять уроки пані Інесси, і школа тільки виграла від участі в проєкті”, – говорить Ачкасова Олена, вчителька молодших класів, що є куратором програми Edumus в своєму освітньому закладі.

Програма Edumus дає змогу також школам в невеликих містах залучати висококласних спеціалістів до викладання, оскільки запрошені вчителі проводять уроки онлайн на дуже високому рівні з використанням сучасних технічних можливостей.

Команда Edumus Україна запрошує небайдужих до освіти спеціалістів долучитися до освітньої ініціативи, щоб змінити освіту разом! Зареєструватись до участі можна в розділі “Для фахівців” на сайті edumus.com.ua