Джо Байден офіційно став президентом США

20.01.2021 21:05   -

Сьогодні переможець президентських виборів, кандидат від Демократичної партії Джо Байден офіційно став 46-м президентом США, склавши президентську присягу, – повідомляє Reuters.

Через два тижні після того, як натовп прихильників попереднього президента Дональда Трампа, за його ж закликом, штурмував Капітолій США і той був оточений тисячами озброєних військ, Джо Байден склав присягу під керівництвом головного судді США Джона Робертса і у віці 78 років став найстарішим президентом США в історії.

Я буду президентом для всіх американців. Я буду боротися за тих, хто не голосував за мене так само, як за тих, хто робив це“, – пообіцяв Джо Байден у своїй промові.

Церемонія інавгурації була проведена за умов дотримання карантинних приписів, тому на ній було присутньо небагато людей. Пандемія – одна із перших проблем, із якою доведеться стикнутися новому президенту.

Виступаючи на сходах Капітолію, де прихильники вже колишнього президента Дональда Трампа зіткнулися з поліцією, в результаті чого загинули п’ятеро людей 6 січня, Байден показав, що зловмисники не змогли зламати основи американської демократії. Насильство на початку січня спонукало підконтрольну демократам палату представників США минулого тижня почати процедуру імпічмента Трампа у безпрецедентний другий раз, звинувачуючи його у підбурюванні після того, як він закликав своїх прихильників пройти до будівлі парламенту на тлі неправдивих заяв про фальсифікацію виборів.

Тут ми стоїмо, буквально через кілька днів після того, як буйний натовп подумав, що вони можуть застосувати насильство, щоб заглушити волю людей, зупинити роботу над нашою демократією і вигнати нас із цього священного грунту. Цього не сталося. Цього ніколи не станеться. Ні сьогодні, ні завтра, ніколи“, – сказав Байден.

В той же час, Дональд Трамп і в цей день вирішив показати свій характер – він не залишився на церемонію інавгурації Байдена і разом зі своєю дружиною полишив Капітолій.