Двом членкиням проросійського “Союзу матерів” на Херсонщині повідомили про підозру

08.10.2024 11:07   -

Під час окупації Херсонської області двоє жительок Чорнобаївки погодилися співпрацювати із загарбниками. Причетність фігуранток до вчинення злочину проти основ національної безпеки України встановили працівники відділу протидії кіберзлочинам у Херсонській області. Про це повідомляє 49000.

Так, оперативники дізналися, що у липні 2022 року 43-річна та 44-річна жінки добровільно вступили до місцевого осередку «громадської організації» країни-агресора «союз матєрєй». Після цього вони почали брати участь у проросійських масових заходах та всіляко проводити інформаційну роботу, спрямовану на підтримку як дій окупаційної адміністрації, та й загалом рф.

Зокрема кіберфахівці, у тому числі за участі аналітиків обласного главку поліції, з’ясували, що у період із липня по вересень 2022 року зловмисниці систематично у публічних місцях розповсюджували тематичну друковану продукцію.

Агітаційні газети та буклети містили інформацію, спрямовану на підтримку держави-агресора, зокрема, й заклики до мешканців області отримувати російське громадянство та користуватися послугами окупаційної влади. Крім цього, фігурантки публічно заперечували збройну агресію рф проти України, за що отримували оплату в російських рублях.

Поліцейські кваліфікували протиправні дії зловмисниць за ч. 6 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Нині за погодженням із обласною прокуратурою фігуранткам заочно повідомлено про підозру в антиукраїнській діяльності. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.