Друга сесія Дніпровської міської ради – основні рішення

27.01.2021 13:33   -

27 січня розпочалася друга чергова сесія Дніпровської міської ради VІІI скликання. На засідання зібралося 59 депутатів. На порядку денному – фінансово-бюджетні питання, зміни до низки муніципальних програм, ухвалення нових програм і продовження тих, що закінчуються цьогоріч.

Міські обранці мають розглянути звернення до Кабміну щодо продовження строку укладання договорів закладами охорони здоров’я з НСЗУ для отримання фінансування без наявності документа, що підтверджує доступність будівлі для осіб з інвалідністю, реорганізувати деякі медичні заклади, прийняти на баланс або у комунальну власність різні об’єкти благоустрою та інфраструктури.

Депутати затвердили «Комплексну програму екологічної безпеки та впровадження сталого розвитку м. Дніпра на 2021–2025 рр.». Вона визначає як глобальні заходи за участю великих промислових підприємств міста, так і локальні, як-от боротьба із підтопленнями на окремих вулицях.
Програма містить декілька напрямів, зокрема:
-Повітря: застосування заходів щодо зменшення рівня забруднювання від промислових підприємств, автотранспорту. Удосконалення системи екологічного моніторингу;
-Охорона водних ресурсів: відновлення гідрологічного стану водойм, очищення поверхневого скиду, перебудова об’єктів «Дніпроводоканалу»;
-Земельні ресурси: захист від підтоплень, протизсувні заходи, рекультивація земель, які постраждали від стихійних сміттєзвалищ;
-Заходи, спрямовані на удосконалення системи поводження з відходами. Зокрема цей пункт містить продовження будівництва полігона «Правобережний»;
-Проведення науково-технічних конференцій, наукових досліджень та екологічних фестивалів.
На реалізацію програми передбачені кошти не лише з міської скарбниці: великі промислові підприємства проводитимуть екологічні заходи на власних об’єктах, наприклад, удосконалюватимуть системи очищення.

Депутати Дніпровської міської ради під час 2-ї чергової сесії ухвалили рішення щодо збільшення фінансування «Програми з локалізації та ліквідації амброзії полинолистої та інших карантинних рослин на території м. Дніпра на 2019–2023 рр.». Додаткові кошти у розмірі 1 млн гривень  потрібні насамперед для застосування безпечного агрохімічного методу у боротьбі з амброзією.  Він дозволить обробляти території у промислових зонах, на узбіччях доріг, а також у важкодоступних місцях. Загалом на реалізацію програми у 2021 році передбачено трохи більше ніж 18 млн грн.

У Дніпрі проведуть реорганізацію деяких медичних закладів. Відповідні проєкти рішень підтримали депутати міськради під час ІІ сесії. Зокрема, у місті об’єднають такі медичні заклади:

– міську клінічну лікарню № 2, міські поліклініки № 1, № 2, № 6 та стоматологічну поліклініку № 2 приєднають до клінічної лікарні швидкої медичної допомоги;

– міську клінічну лікарню № 8 – до міської клінічної лікарні № 4;

– міські клінічні лікарні № 9 та № 11 – до міської клінічної лікарні № 6;

– міську лікарню № 12 та міську поліклініку № 4 – до міської клінічної лікарні № 16;

– міську дитячу клінічну лікарню № 5 – до міської дитячої клінічної лікарні № 6.

Об’єднання лікарень – вимога медичної реформи. У департаменті охорони здоров’я населення міськради запевняють – якість послуг не постраждає, а лише покращиться. У результаті – будуть великі потужні медичні багатопрофільні об’єднання – це лікарні № 4, № 6, № 16, клінічна лікарня швидкої медичної допомоги та дитяча лікарня № 6. Вони зможуть отримувати більш потужне фінансування від НСЗУ, щоб надавати медичні послуги пацієнтам Дніпра на високому рівні.

Реорганізація фактично вплине лише на адміністрацію медзакладів. Натомість на сьогодні зміни не торкнуться медичних працівників, вони залишатимуться працювати.

Окрім того, депутати звернулися до Кабінету Міністрів з проханням продовжити строк укладання договорів закладами охорони здоров’я з Національною службою здоров’я України для отримання фінансування без наявності документа, що підтверджує доступність будівлі та приміщення для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. У зверненні йдеться про внесення змін до законодавства України.

«Відповідно до пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 № 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» до 31.12.2020 заклади охорони здоров’я, які бажають укласти договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з НСЗУ, не подають сканованої копії документа, що підтверджує доступність будівлі та приміщення для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до будівельних норм і правил. Заклади охорони здоров’я не мають можливості до кінця року отримати відповідний документ, як це передбачено Постановою, через недостатність часу для створення умов. Просимо внести зміни до законодавства України та продовжити строк укладання договорів закладами охорони здоров’я з НСЗУ без наявності згаданого документа для отримання фінансування», – йдеться у зверненні.

Нагадаємо, аби отримати фінансування від НСЗУ, заклади охорони здоров’я мають бути обладнані для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.