Друг Путіна, диктатор Нікарагуа, йде на четвертий президентський термін, всі опоненти у в’язниці

09.11.2021 08:23   -

У Нікарагуа 7 листопада відбулися так звані вибори президента, за результатами яких чинний президент Данієль Ортега піде на четвертий термін правління, – повідомляють «Голос Америки» та La Jornada.

Ортегу вже попередньо оголосили переможцем на виборах (нібито набрав 75%), проте офіційні дані будуть оголошені за кілька днів.

Низка західних країн не визнають результатів виборів, а президент США Джо Байден вже назвав їх фікцією. За даними ЗМІ та правозахисників, вибори пройшли під наглядом 30 тисяч поліцейських та солдатів. Реальних суперників Ортега не мав — ще з травня близько 40 опозиційних діячів перебувають у вʼязниці, серед яких семеро потенційних кандидатів у президенти. Їх звинуватили у «підриві суверенітету».

Офіційно у виборах із Ортегою «брали участь» пʼять кандидатів, але всі вони визнані посібниками режиму.

Разом із Ортегою при владі залишиться його дружина Розарія Мурільйо — вона знову стане віцепрезидентом країни.

Данієль Ортега прийшов до влади у 1979 році та правив до 1990 року. У 2007 році він повернув собі владу і встановив у Нікарагуа авторитарний режим, зробивши з країни поліцейську державу. За це його режим потрапив до санкцій західних країн. Нікарагуа активно співпрацює з Росією та отримує чималу кількість постачань. Нікарагуа офіційно визнає окупований Крим російською територією.