Довідки, форма, вакцинація: що зміниться для українських школярів

04.09.2019 19:00   -
Автор:

Незважаючи на те, що МОЗ ввело обов’язковість щеплень, за законом і міжнародними нормами вакцинація зовсім не обов’язкова процедура, а проводити її можуть тільки з дозволу дитини і її батьків. Тому відсутність щеплень не дає підстав для заборони дитині відвідувати садок або школу.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» із посиланням на «Znaj.ua».
«У нормативно-правових актах зазначено, що контроль за щепленнями дітей здійснюють лікарі первинної ланки. У кожної дитини є свій лікар, і його функція – слідкувати, щеплена дитина чи ні. Конституція гарантує нам доступну освіту. Як директор школи може порушити закон «Про освіту», де чітко прописано, що кожна дитина повинна вчитися? Де механізм відсторонення від занять дітей, які не щеплені? Такого механізму немає», – пояснила директор департаменту освіти міськради Харкова Ольга Деменко.
Також тепер батьки можуть скористатися усіма видами індивідуальної форми навчання – сімейною освітою, екстернатом або педагогічним патронажем. Зарахування учня на домашнє навчання вже не потребує узгодження.
Законопроект “Про середню освіту” передбачає, що батьки повинні кожні півроку звертатися до навчального закладу, щоб вчителя в процесі спілкування з дитиною могли перевірити її рівень знань.
Шкільну форму скасували ще у червні. Володимир Зеленський анулював указ, так як цієї весни активісти і батьки вимагали демократизації зовнішнього вигляду школярів.
Уточнимо, що не можна змусити кого-небудь носити форму. Так звані “воєнруки” у школах не повинні змушувати школярів ходити на заняття у військовій формі. Це вибір виключно самого учня.
При цьому записка від батьків, згідно з Постановою КМУ № 684 від 13 вересня 2017 року (Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів), по суті, прирівнюється до довідки від лікаря.