Доброчесність і прозоре врядування: Дніпро і НАЗК підписали угоду про спільну роботу

20.07.2023 18:07   -

Мер Дніпра, Борис Філатов, разом з керівниками інших територіальних громад, підписав декларацію про доброчесність та прозору роботу з Національним агентством з питань запобігання корупції. В рамках співпраці вони зобов’язалися використовувати рекомендації Ради Європи.

Мер Філатов зазначив, що у місті Дніпро були системно впроваджені алгоритми прозорості для ефективної роботи муніципалітету. Це дало свої результати, оскільки за останні сім років місто суттєво піднялось в рейтингу Transparency International, з 62-го місця на перше. Набуті знання та досвід також виявились корисними під час повномасштабної російської агресії проти України. Дніпро зумів швидко використати ці досягнення в організації міських сервісів для ефективної протидії викликам війни.

«Дуже багато наших напрацювань ми запровадили під час війни. Це різні муніципальні сервіси, які тепер не лише інформують дніпрян про міські справи, а й корисні переселенцям. Залежно від ситуації, це готові інструменти, які швидко можна перелаштувати під різні виклики сьогодення. І при цьому ми все одно залишаємося відкритою територіальною громадою, яка не використовує війну як привід для того, щоб закривати результати своїх закупівель», — наголосив Філатов під час свого виступу на одній з панелей Форуму доброчесних громад. Мер Дніпра додав також, що здобутий досвід нині дозволяє місту гідно виглядати у великій суспільній дискусії «дрони або стадіони».

Також він наголосив, що підписання декларацій з Національним агентством з питань запобігання корупції є прикладом об’єднання зусиль, який варто наслідувати іншим територіальним громадам. Міський Голова зазначив, що незважаючи на подекуди складну історію взаємин місцевого самоврядування з різними гілками влади, у всіх країні є одна мета – досягнення успішної Української Перемоги та ефективної відбудови країни.

Олександр Новіков підкреслив, що основою стійкості європейських держав є сильне місцеве самоврядування, яке сприяє розвитку ефективної держави.

«Дякую, що погодилися долучитись до підписання декларації. Сподіваюсь на спільне наповнення її змістом — відповідно до рекомендацій Ради Європи. Як пан Борис Філатов казав, кращих світових практик», — зауважив Новіков.

Серед підписантів декларації також очільник Львова Андрій Садовий, Новоукраїнський міський голова (Кіровоградська область) Олександр Корінний, секретарі Луцької та Кропивницької міськрад — Юрій Безпятко та Олег Колюка, начальник Херсонської МВА Роман Мрочко, а також заступники міських голів Полтави, Черкас, Вінниці та Івано-Франківська — Віталій Нікіпелов, Сергій Тищенко, Галина Якубович і Руслан Гайда.