До травня 2020 МОН створить проект реформи оплати праці вчителів

27.02.2020 12:58   -
Автор:

В інтерв’ю для «Правда.Життя» міністр освіти і науки Ганна Новосад розказала про те, що уряд розпочав роботу у питанні зміни принципів оплати праці шкільних вчителів.
Зокрема, до кінця квітня 2020 року повинна бути розроблена відповідна концепція.
Втім, міністерка зауважила, що все залежатиме від фінансування і можливостей бюджету, а тому змінb в оплаті праці можуть і не відбутися.
«Важливо зауважити, що будь-які зміни мають мати під собою фінансове підґрунтя. І без розуміння того, який буде бюджетний ресурс наступні кілька років я особисто не готова змінювати нічого, тому що в межах нинішніх обсягів щось суттєво реформувати не вийде», – зауважила Новосад.
Основним принципом, що лежить в зміні механізму оплати вчительської праці – збільшення окладу і зменшення частки надбавок. Зокрема, 30% надбавку за престижність праці планується внести в розмір самого посадового окладу з метою уникнення ситуацій, коли ця надбавка не виплачується педагогам.
«Із держбюджету ми виплачуємо дві частини зарплати: оклад, а також престижність. Завжди проблема є з престижністю. З держбюджету ми платимо 25% за престижність, а гранична її межа – це 30%. І дуже часто на місцях платять тільки 5%. Хоча ми їм дали 25%. А все, що зекономили на вчителях, місцева влада направляє на матеріальні поліпшення чи інші потреби. Вони важливі, але все-таки це кошти на зарплату», – пояснила Ганна Новосад.