До сторіччя ДНУ випустили пам’ятну монету номіналом у 2 гривні

11.10.2018 18:00   -
Автор:

З нагоди сторіччя Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Національний банк України випустив пам’ятну монету номіналом дві гривні, тираж якої складає 30 тисяч штук.
Про це з’явився допис на сайті Національного банку України, повідомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на “Дніпроград“.
Монета «100 років Дніпровському національному університету імені Олеся Гончара» із серії «Вищі навчальні заклади України» буде виконана з нейзильберу (CuNiZn) і складатиме 3,1 см у діаметрі.
Дизайн вибраний тематичний. На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, праворуч від якого напис «Україна»; у центрі – композицію: на тлі стилізованої схеми цифра 100, нулі якої зображені у вигляді ромбів, усередині одного з них – супутник та напис ДНУ; під написом 100 – книга – символ знань, унизу номінал Дві гривні, праворуч на дзеркальному тлі рік карбування монети 2018, логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.
На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено: у центрі – головний корпус університету, праворуч – роки «1918/2018», а з чотирьох сторін ромбу – напис «Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара». Відповідний дизайн розробили художниця Наталія Фандікова та скульптори Володимир Атаманчук і Святослав Іваненко.
Згідно з планом випуску, очікується 30 000 таких нумізматичних новинок. Наразі вони вже доступні для замовлення онлайн на офіційному сайті Нацбанку, а з 25 липня 2018 року з’являться ще й у вільному обігу. Вартуватиме одна ювілейна монета – 40 гривень.