До роковин аварії на ЧАЕС відкрилася виставка у Дніпрі

23.04.2021 09:50   -

У національному історичному музеї, відкрили виставку до роковин аварії на Чорнобильській АЕС. До експозиції увійшли експонати з особистих архівів учасників ліквідації, матеріали з архівів надзвичайників та СБУ, літературні видання спогадів учасників ліквідації, світлини, які зробили безпосередньо учасники ліквідації. Виставку доповнюють дитячі малюнки, – повідомляє  Суспільне.

За словами Валентини Шелігацької, як кілька років жила та працювала у зоні обов’язкового відселення, а тепер мешкає у Дніпрі, цього року виставка розширилась, з’явились нові експонати, бо до заходу долучилось більше людей.

«Багато чорнобильців вже пішли з цього життя. Дивишся і згадуєш. Згадуєш ті часи, згадуєш їхню молодість. Все ж таки 35 років – це багато що значить у житті людини. Дуже подобається мені виставка дитячих малюнків, Ніна Янченко займається цим. І кожен рік діти висловлюють свої почуття, своє бачення про Чорнобиль», – каже вона.

Олександр Латишев приїхав на виставку із Кривого Рогу. Розповідає, що під час ліквідації наслідків аварії працював на даху атомної станції. Потім ще п’ять разів повертався до зони відчуження.

«Це ж наша пам’ять, наш біль. Хто пройшов через це, той пам’ятає та знає», – зазначив ліквідатор.

Голова ради «Союз Чорнобиль України» у Дніпрі Олександр Субота каже, що тематичні виставки проводять в музеї п’ять років поспіль. Щоразу вдається долучати нові експонати: світлини, літературні видання, спогади учасників ліквідації та їхніх родин.

«У 1986 та 1987 роках було категорично заборонено робити у зоні відчуження та на Чорнобильській станції фотографії. Та КДБ це контролювало ретельно, світлини вилучали. Фотографували, якось ховали й ми на теперішній час тут на виставці маємо ці світлини», – сказав співорганізатор.

Відвідати виставку можна протягом місяця з 11.00 до 17.00.