До переліку «Доступних ліків» додали ще 57 препаратів для лікування епілепсії та розладів психіки

02.11.2021 15:54   -

57 нових позицій включили до списку урядової програми «Доступні ліки». Тепер препарати безкоштовно або зі знижкою можуть отримати пацієнти з епілепсією, розладами психіки та поведінки, – повідомляє ДніпроОДА.

«У перелік «Доступних ліків» тепер входять, зокрема, препарати для лікування посттравматичного стресового розладу, шизофренії, афективних та невротичних розладів, депресії. 18 з них безкоштовні. Решту можна придбати зі знижкою», – розповіла заступниця  директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Тетяна Квітницька.

Цю програму запроваджено за попередньої влади, коли відбувалася медична реформа заради здоров’я українців.

У квітні 2017 року Уряд розпочав програму “Доступні ліки”. Пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом II типу можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. 

З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров’я України адмініструє програму реімбурсації лікарських засобів “Доступні ліки”. І напряму відшкодовує аптекам вартість відпущених пацієнтам ліків за електронним рецептом. Програма “Доступні ліки” дозволяє зменшити фінансове навантаження на пацієнтів та збільшити доступність ліків

Наразі, аби отримати ліки, знадобиться електронний рецепт. Їх виписують неврологи або психіатри. Е-документ діє у будь-якому регіоні країни протягом місяця. З ним потрібно звернутися до однієї з аптек, яка бере участь в програмі реімбурсації. На Дніпропетровщині таких понад 700.

За програмою «Доступні ліки» можна отримати і препарати від серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу та бронхіальної астми.