Дніпропетровські нардепи ініціювали зміни у Закон щодо позбавлення житла позичальників

24.12.2014 17:29   -
Автор:

Члени Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності ініціювали в парламент внесення змін до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» щодо посилення захисту прав позичальників. Відповідний Проект Закону № 1610 був зареєстрований сьогодні 24 грудня у Верховній Раді України. Авторами законопроекту стали народні депутати Сергій Рибалка, Денис Дзензерський, Віктор Романюк, Максим Поляков та інші.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Законопроект розроблено з метою недопущення порушення права людини на житло, підвищення довіри громадян до держави та забезпечення практичної можливості реалізації прав людини на повагу до її житла та його недоторканість.
На думку авторів цим законопроектом можливовирішити найгострішу проблему, яка зараз турбує валютних позичальників, а саме виселення їх із домівок. Адже зараз існує багато звернень від громадян, чиї родини разом із дітьми зараз опинилися без даху над головою через стягнення банками їх єдиного житла.
Згодом у парламентському комітеті планують продовжити працювати над прийняттям законопроекту щодо реструктуризації валютних кредитів.
Читайте також: Дніпропетровських мітингувальників з «Кредитного Майдану» почули київські нардепи
У проекті закону передбачається:
– заборонити стягувати у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріусу нерухоме житлове майно, що відповідає критеріям, визначеним у цьому Законі;
– заборонити примусове виселення мешканців такого житлового майна у будь-якому порядку;
– заборонити стягувати у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріусу інше майно (майнові права), яке відповідно до законодавства або кредитного договору підлягає стягненню з позичальника, зазначеного у цьому Законі, при недостатності коштів, одержаних стягувачем від реалізації (переоцінки) предмета застави (іпотеки).
Автори законопроекту переконані, що його прийняття дозволить мінімізувати випадки безпідставного позбавлення житла, зменшити кількість безпритульних осіб, що матиме наслідком скорочення бюджетних видатків на їх соціальних захист, підвищити ефективність захисту прав дітей, утвердити в українському суспільстві основоположні принципи захисту прав людини, що підвищить авторитет України на міжнародному рівні.