Дніпропетровська область вимагатиме від уряду перегляду Бюджетного кодексу

21.01.2015 12:15   -
Автор:

Голова обласної ради Євген Удод заявив, що Дніпропетровщина вимагатиме від уряду перегляду Бюджетного кодексу.
Головний фінансовий документ Дніпропетровщини буде прийнято 23 січня. Місцеві ради регіону мають ухвалити бюджети до кінця місяця. Але керівники громад незадоволені та мають суттєві зауваження до нового порядку формування бюджету.
Про це вони заявили напередодні, 20 січня, в ході консультацій в Дніпропетровській обласній раді, пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Найболючіше питання для керівників громад – касові розриви в соціальних статтях: медицина, освіта (обчислюються в районах та містах області сотнями мільйонів гривень). Це результат змін системи формування місцевого бюджету та податкової системи – у громад забрали гарантовані податки у розмірі близько 2 млрд. гривень (податок з доходів фізичних осіб, з прибутку комунальних підприємств) і залишили «непопулярні» (нерухомість, підакцизні товари, дорогі автомобілі). При цьому для органів місцевого самоврядування не зрозумілий механізм їх збору. Немає бази оподаткування з нерухомості фізосіб, підакцизних товарів.
«Громади поставлені у ситуацію, коли вони не мають мотивації створювати робочі місця. Натомість, виникає мотивація збільшення вживання алкоголю та тютюну, так як ці податки мають потрапити до місцевого бюджету. Це неприпустимо». – зауважив голова Дніпропетровської обласної ради.
Ще один удар по місцевим бюджетам – система реверсних дотацій – модель, коли більша частина отриманих від податків коштів у регіону вилучаються (податок на прибуток).


За пропозицією голови обласної ради Євгена Удода було прийнято рішення разом домагатися від уряду повернення Дніпропетровщині низки податків, які були основними для формування місцевих бюджетів. Всі місцеві ради на найближчих сесіях приймуть відповідні звернення до Кабінету міністрів України.
«Система формування місцевого бюджету та податкова система змінились не на користь громади. Дніпропетровська область – це 3 мільйони жителів, головний донор держбюджету (20% ВВП країни), лідер по більшості економічних показників серед регіонів України. І уряд має це враховувати. В такій ситуації у місцевих рад є два пріоритети: максимально орієнтуватися на інтереси людей при визначенні ставки податків та вимагати від уряду в Києві перегляду низки недалекоглядних рішень. Ми будемо відстоювати свою позицію, залучати широке громадськість до діалогу з Кабміном. Уряд зобов’язаний почути голос мільйонів жителів області. Якщо треба, будемо ночувати в Кабміні, поки уряд не почує нас, і не зробить відповідні висновки», – підкреслив Євген Удод.