Дніпропетровщина першою в Україні розробила стратегію свого розвитку

04.11.2014 11:41   -
Автор:

У Стратегії розвитку Дніпропетровської області до 2020 року акцент зроблено на чотирьох основних напрямках: зниження економічного дисбалансу; розвиток сільських територій; екологічна та енергетична безпека; розвиток людського капіталу.
Про це голова Дніпропетровської облради Євген Удод під час презентації основних завдань та цілей Стратегії, пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Також у заході взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук та спеціаліст з місцевого економічного розвитку Проекту МЕРМІгор Лепьошкін.
«Дніпропетровщина першою в Україні розробила і затвердила Стратегію свого розвитку. Це єдина регіональна стратегія в Україні, яка відповідає Державній стратегії регіонального розвитку до 2020 року. Тепер маємо генеральний вектор, на який спирається комплекс тактичних кроків і сотні конкретних заходів, що працюють в єдиній системі. Головний партнер в розробці Стратегії – проект «Місцевий економічний розвиток міст України», що впроваджується за підтримки Федерації канадських муніципалітетів. До роботи також залучали територіальні громади, представників влади, наукове співтовариство, громадські організації, міжнародних експертів. Тобто, це не «повітряний замок», а живий документ максимально адекватний часу і ситуації. Дніпропетровщина має стати тим місцем, де люди хотіли б жити, працювати, ростити дітей, відчували б себе в безпеці і пишалися своїм краєм. На це і спрямована Стратегія», – підкреслив Євген Удод.
Головні Завдання Стратегії – підвищити конкурентоспроможність області, її економічну і енергетичну безпеку, зберегти соціально-економічну і територіальну згуртованість громад, створити ефективний механізм управління в регіоні. Поряд з традиційними галузями економіки треба розвивати альтернативні сфери, які мають потенціал для зростання. Крім того, у Стратегії розвитку Дніпропетровської області сформульовані і основні принципи децентралізації влади. Це сприяє ефективності управління, розвитку активності громад і збільшенню ресурсів.
Подальші кроки – затвердження операційного плану Стратегії та моніторинг його впровадження. Для цього при обласній раді створено Керуючий комітет.
За словами Повноважного Посла Канади в Україні Романа Ващука, досвід Дніпропетровщини буде корисний усім регіонам України. Зокрема, планується візит львівської делегації для ознайомлення з усіма тонкощами створення Стратегії. Також він додав, що уряд Канади активно підтримує розвиток сільських територій. У цьому напрямку ставку роблять на створення молочних кооперативів і готові надавати фінансову підтримку усім активним громадянам. На думку пана Посла, такий підхід активізує населення та дасть імпульс для розвитку села.