Дніпропетровщина має 2 проблемні виборчі округи, – КВУ

20.10.2014 09:35   -
Автор:

Про те, наскільки Дніпропетровщина на сьогодні готова до парламентських виборів та чи можливо в Україні провести вибори по-європейськи, розповів Станіслав Жолудєв, голова Дніпропетровського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України».
Про це повідомляє видання «ГЛАВНОЕ».
За його словами, цьогорічні парламентські вибори є одними з найжорсткіших і конкурентних виборів, починаючи з 1998 року.
«Із 17 окружних виборчих комісій 15 функціонують належним чином, повністю готові, в цих округах робота йде за графіком виборчого процесу. Втім, ми маємо 2 проблемні округи, причому проблеми такі, з якими ми раніше не стикались – 28-ма окружна виборча комісія у місті Дніпропетровськ та 40-ова у Дніпропетровській області. У цих двох комісіях склалась ідентична конфліктна ситуація: і там і там голови окружних виборчих комісій, які були призначені за жеребкуванням ЦВК, перебувають у жорсткій конфронтації зі складом самих комісій. Це вибиває з графіка і формування дільничних комісій на цих округах, тривають судові тяжби, продовжуються технічні проблеми, які пов’язані з матеріально-технічним забезпеченням, комісії не можуть нормально функціонувати, оскільки немає документації, немає печатки, немає бланків посвідчень офіційних спостерігачів, посвідчень членів комісій. Проблема на проблемі, які накопичуються немов сніжний ком, а часу до виборів лишилось зовсім мало. І замість того, аби в авральному порядку налагодити роботу, представники ОВК займаються вирішенням спорів у судовому порядку. Такого у нас ще не було», – наголосив представник КВУ.
Проблеми, які виникли на цих двох округах, Станіслав Жолудєв пов’язує ще й з тим, що там балотуються діючі мери Дніпропетровська та Дніпродзержинська. Жорстка конкуренція, боротьба за перемогу, за його словами, призвели до того, що представники різних штабів не можуть домовитись між собою.
Відповідаючи на запитання, чи можливі в Україні вибори по-європейськи, голова Дніпропетровського обласного відділення Комітету виборців України зазначив, що українське законодавство стандартизоване, пройшло оцінку у Венеціанській комісії. «Усі виборчі процедури в Україні вже є європейськими. Якщо говорити про саму виборчу модель, так Європейський Союз також не має єдиного рецепту. Більше спрацьовують питання менталітету, культури, традицій. Плюс ситуація в країні – військовий стан також накладає відбиток», – сказав він.